14.3 C
Brussel

Vermeende drone-aanval op Kremlin moest Poetin uitschakelen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Rusland heeft Oekraïne woensdag beschuldigd van een mislukte poging om president Vladimir Poetin te vermoorden bij een drone-aanval op het Kremlin in Moskou, zo meldt onder andere Reuters. Volgens het ‘Institute for the Study of War’ (ISW) heeft Rusland de drone-aanval op het Kremlin “waarschijnlijk in scène gezet”.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei dat Kiev niets te maken had met het gemelde incident van vannacht. “Wij vallen Poetin of Moskou niet aan, wij vechten op ons grondgebied”, zei Zelensky op een persconferentie tijdens een bezoek aan Finland, over de oorlog tegen de Russische bezetters.

Een teken voor een grotere aanval

Een hoge adjudant van Zelensky noemde de beschuldiging een teken dat het Kremlin een grote nieuwe aanval op Oekraïne plant, op een mogelijk keerpunt in de oorlog nu Kiev zich voorbereidt op een lang verwacht tegenoffensief.

“Wij beschouwen deze acties als een geplande terroristische daad en een aanslag op het leven van de president, uitgevoerd aan de vooravond van de Dag van de Overwinning, de Parade van 9 mei, waarbij ook de aanwezigheid van buitenlandse gasten is gepland”, zo luidde het dan weer in een verklaring van het Kremlin. “Als gevolg van tijdige acties van het leger en speciale diensten werden de toestellen buiten werking gesteld.” President Vladimir Poetin zelf was op dat moment niet in het Kremlin en woensdag aan het werk buiten Moskou.

De voormalige Russische president Dmitry Medvedev, nu plaatsvervangend hoofd van de Russische Veiligheidsraad, zei dat het incident “ons geen andere keuze laat dan Zelensky en zijn kliek fysiek uit te schakelen”.

In scène gezet

Twee van de vele video’s die op Russische sociale mediakanalen zijn gepubliceerd, tonen twee objecten die in dezelfde baan naar een van de hoogste punten van het Kremlin vliegen.

Controle wees reeds uit dat de video’s authentiek konden zijn, hoewel sommige Westerse analisten stellen dat het mogelijk is dat Rusland de drone-aanval in scène heeft gezet om Kiev de schuld in de schoenen te schuiven en een harde reactie te rechtvaardigen. Ook de Amerikaanse denktank ISW beweert dat Rusland zelf achter het incident zit en noemt het een poging om “de oorlog thuis te brengen bij een Russisch publiek en de voorwaarden te scheppen voor een bredere maatschappelijke mobilisatie”.

BRON:Reuters
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen