22.2 C
Brussel

Verlinden blokkeert inzage in berichten tussen ministers

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Binnenkort zouden Belgische burgers eindelijk inzage kunnen krijgen in de berichten, mails en andere telecommunicatie tussen ministers en kabinetten. Dit omwille van het recht op openbare informatie. De Europese corruptiewaakhond ­GRECO tikte ons land er nog recent voor op de vingers, omdat dit nog niet mogelijk was. Maar binnenlandminister Annelies Verlinden (cd&v) werkt naarstig aan een wetsontwerp dat dit allemaal zal verhinderen. Dat schrijft De Standaard. Het Vlaams Belang reageert vernietigend: “In Nederland kan dit al jaren, zonder probleem. Verlinden houdt een ontransparante overheid in stand”.

Vorig jaar kreeg België minder dan 2 op 10 van de Europese anticorruptiewaakhond GRECO. In een ranking van landen die het ‘recht op informatie’ het best garanderen, staat België zelfs op 119 van 134, net na Saudi-Arabië, Mozambique en Kazachstan. Het advies van Greco was daarom dat de Commissie voor de toegang tot bestuursdocumenten (CTB) bindende oordelen zou kunnen vellen inzake de ontsluiting van communicatie, ook jegens kabinetten.

“De burger blijft volgens Verlinden beter in het ongewisse”

Maar Verlinden wil die optie net afblokken. Het wetsvoorstel die de openheid moet bevor­deren, zal dus net het tegenover­gestelde doen. In de update van de regels over de informatie die je als burger kunt opvragen bij de overheid wordt het meteen uitgesloten dat je intern mail- en sms-verkeer kan inkijken. Deze informatie zou immers mogen ingehouden worden in het kader van “de ­geheimhouding van bestuurs­documenten over de uitvoering van een beleids­strategie”.

“Een erg cryptische omschrijving die erop neerkomt dat ministers, kabinetten en ambtenaren zonder enige verantwoording geheim kunnen blijven houden wat ze willen”, reageert fractieleider in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Of het nu gaat over de ongrondwettelijke en vrijheidsbeperkende coronamaatregelen of over de begrotingsopsmuk die tot het ontslag van staatssecretaris Eva De Bleeker (Open Vld) leidde: de burger blijft volgens Vivaldi beter in het ongewisse.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen