14.3 C
Brussel

Verlenging Waalse Covid Safe Ticket onrechtvaardig verklaard

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het hof van beroep van Luik besliste deze dinsdag dat de verlenging van het Covid Safe Ticket in Wallonië ongerechtvaardigd was in 2022. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Vlaams Belang Kamerlid Dominiek Sneppe reageert tevreden.

‘Notre bon droit’, de vzw die de rechtszaak tegen het Waals Gewest heeft aangespannen, meldde in een Facebookbericht dat, volgens oordeel van het hof, het Waals Gewest niet had verzekerd dat het CST “relevant” was in de strijd tegen Covid-19 alvorens de verlenging door te voeren. Bovendien is er geen onderzoek gevoerd dat een uitbreiding rechtvaardigde. Volgens het arrest was het aantal hospitalisaties ten gevolge van corona al enkele weken aan het dalen.

Het CST werd tijdens de coronacrisis ingevoerd zodat mensen konden bewijzen of ze al dan niet gevaccineerd, hersteld of negatief getest waren. Wie op restaurant of op café wou gaan, moest het voorleggen.

Onwetenschappelijk en contraproductief

“Dit arrest zou niemand mogen verbazen”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang). “Het CST is een onwetenschappelijk, contraproductief en ronduit gevaarlijk instrument. Onaanvaardbaar dat het in principe nog steeds kan gebruikt worden. Er was ook geen enkele relevantie. Zeer terecht oordeelde het Hof dan ook dat een dergelijke inbreuk op fundamentele vrijheden en rechten niet gerechtvaardigd was.”

Vlaams Belang heeft zich altijd verzet tegen de invoering van een Covid Safe Ticket. Volgens Sneppe faalde het CST van begin af aan in de doelstelling om een virusvrij uitgaansleven te garanderen. Virologen Marc Van Ranst, Steven Van Gucht en Emmanuel André gaven toe dat het door de creatie van een vals veiligheidsgevoel juist voor meer besmettingen zorgde.

Grondrechten als beloning voor vaccinatie

“Het was ronduit gevaarlijk voor de volksgezondheid én discriminerend”, vervolgt Sneppe. “Maar dat kon minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) niet tegenhouden om een wettelijk kader voor het CST te willen zodat het meer structureel ingebed zou kunnen worden. Hij volgde daarmee zijn voorzitter Conner Rousseau die er voordien al voor pleitte om ongevaccineerden overal de toegang te ontzeggen. Grondrechten als ‘beloning’ voor vaccinatie.”

“Het CST was een pestmaatregel waarvan Vivaldi nooit afstand heeft kunnen nemen”, merkt Sneppe tot slot op. “De paars-groene excellenties, de niet-verkozen Trotskist Vandenbroucke voorop, hebben er heel veel moeite mee gehad om hun door de vrijheidsbeperkende maatregelen opgebouwde macht en het misbruik ervan los te laten. Nog steeds kan het rampzalige CST weer opduiken mocht er een griep in het land rondwaren.”

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen