21.8 C
Brussel

Verhuisde Demir prestigeproject naar Antwerpen voor De Wever?

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Culinair Centrum (CVV) staat binnenkort in Antwerpen. Het is een prestigeproject dat 38 miljoen euro zal kosten aan het Vlaamse ministerie voor Toerisme. Maar volgens onderzoekswerk van Het Laatste Nieuws en mails die Groen inkeek, moest dat centrum er in feite komen in Brugge – die West-Vlaamse stad had in feite de betere papieren volgens een audit. Maar “na een meeting met de stad Antwerpen is minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) plots van gedacht veranderd”. Deed Demir Antwerps burgemeester en partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) een cadeau?, vraagt HLN.

Het centrum zal ‘Smaakhaven’ gaan heten. Die naam is niet gestolen, want binnen enkele jaren zal het centrum aan de Antwerpse Scheldekaaien komen. Het wordt een belevingsplaats voor de Vlaamse gastronomie, met eetstandjes, een opnamestudio voor kookprogramma’s en een ‘smaakbar’ waar de vele Vlaamse dranken centraal zullen staan. Het hele project zal veel geld kosten: 46 miljoen, waarvan 38 voor de rekening van het Vlaamse toerismeministerie.

Brugge won screening en audit

Demir haalt het geld voor het centrum uit het ‘corona-relancefonds’ van de EU, waarin 100 miljoen voor toerisme zit. Heel wat hiervan zal dus naar Smaakhaven gaan. Vlaams Parlementslid Björn Rzoska (Groen) vroeg over de toekenning van dit project de interne mails op, en wat blijkt? Begin 2021 was de keuze gevallen op Brugge. Demirs eigen diensten en de topman van Toerisme Vlaanderen stellen dat op basis van een screening een terrein in Brugge (de site van de Sint-Godelieveabdij en het Kapucijnenklooster) de voorkeur wegdraagt. “Okido”, antwoordde Demir in een mail op die keuze.

Die screening werd later ook nog gestaafd en bevestigd door een officiële evaluatie door het Agentschap Toerisme. De locatie in Brugge zou de beste zijn en de site van het Loodswezen in Antwerpen – dat Demir zelf aan het onderzoek had toegevoegd – strandt op nummer 2.

Kennis en De Wever halen toch slag (en VCC) thuis

Eind maart in hetzelfde jaar verandert die keuze echter. Dit nadat Demir een overleg had met Antwerps schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA). Het Loodswezen in Antwerpen wordt van plaats 2 naar 1 gebracht.

In een reactie aan HLN geeft Demir toe dat zij uiteindelijk de knoop over de locatie van het VCC doorhakte en dat ze zelf de site van het Loodswezen boven de site in Brugge plaatste. “Ik had echter een stevig, inhoudelijk argument om deze locatie te kiezen”, klinkt het. “De site in Brugge was volgens mij beter geschikt om een pilootproject uit te rollen. […] Het VCC is zo’n uniek en eenmalig project dat je dat onmogelijk voor zo’n pilootproject kan gebruiken. Door het VCC in Antwerpen onder te brengen, konden we in Brugge het pilootproject realiseren. De volledige Vlaamse Regering [onder leiding van N-VA-minister-president Jan Jambon, red.] heeft mijn keuze bekrachtigd, trouwens.”

In ieder geval komt de beslissing Demirs Antwerpse partijgenoten en de Koekenstad zeer goed uit, zo lijkt het. De oppositie belooft dat dit “erg vreemde” dossier in elk geval “nog een staartje krijgt”, dixit Johan Deckmyn (Vlaams Belang), ondervoorzitter van de commissie Toerisme in het Vlaams Parlement.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen