21.8 C
Brussel

Verenigd Koninkrijk treedt toe tot CPTPP

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Verenigd Koninkrijk heeft zijn toetreding aangekondigd bij het Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP), een van de grootste vrijhandelsovereenkomsten ter wereld, zo meldt onder andere Politico. De stap wordt geprezen als de grootste post-Brexit-handelsovereenkomst van het Verenigd Koninkrijk.

De overeenkomst zal aanzienlijke voordelen opleveren voor de Britse economie, met name voor de landbouw en de whiskyindustrie. Het CPTPP zal de tarieven op 95% van de Britse export afschaffen. Dit betekent een aanzienlijke stimulans voor het Britse bedrijfsleven. Bovendien krijgt het VK nu toegang tot nieuwe markten, waaronder die in de Aziatisch-Pacifische regio, wat de handelsportefeuille van het land zal helpen diversifiëren. De overeenkomst zal het land toegang verschaffen tot markten ter waarde van 9 miljard pond, waaronder Japan, Australië, Canada en Singapore.

Onderhandelingen tussen VK en CTPP

De overeenkomst komt na maandenlange onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de CPTPP-leden. Tijdens de besprekingen benadrukte het Verenigd Koninkrijk het belang van de handhaving van hoge normen op gebieden als arbeid, milieu en intellectuele eigendom. Als gevolg daarvan heeft het zich ertoe verbonden deze normen te handhaven, zodat Britse bedrijven en werknemers kunnen profiteren van eerlijke en open handel.

De toetreding van het Verenigd Koninkrijk tot het CPTPP is verwelkomd door de lidstaten, die het zien als een teken van de inzet van het land voor vrije handel en openheid. In een gezamenlijke verklaring zeiden de CPTPP-leden dat zij “zich erop verheugen nauw met het Verenigd Koninkrijk samen te werken om onze gezamenlijke doelstellingen van bevordering van open markten, bestrijding van protectionisme en ondersteuning van duurzame economische groei te bevorderen”.

Het CPTPP en de geopolitiek

Het Britse lidmaatschap van het CPTPP is ook belangrijk omdat het een verschuiving betekent naar de regio Azië-Stille Oceaan. Deze regio is tegenwoordig een van de snelst groeiende markten ter wereld. De stap volgt op de recente aankondiging door het Verenigd Koninkrijk van het veiligheidspact AUKUS, waardoor het land zijn banden met Australië en de Verenigde Staten zal aanhalen.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen