Het jaarrapport van Child Focus geeft reden tot bezorgdheid, zo meldt Het Nieuwsblad. Het aantal verdwijningen van jongeren is hoger dan ooit tevoren en er is sprake van een groeiende problematiek rond de online aantasting van de seksuele integriteit bij jongeren. Ook prostitutie bij minderjarigen is in opmars.
Het aantal verdwijningsdossiers dat Child Focus vorig jaar behandeld heeft, is ongezien hoog. In 2022 werden in totaal 1.532 dossiers geopend, maar liefst 29 procent meer dan het jaar ervoor. In 314 gevallen ging het om een onrustwekkende verdwijning. De alarmerende cijfers lijken vooral een gevolg van het toegenomen aantal weggelopen kinderen en jongeren. Dat cijfer steeg met 31 procent tot 1.138.
Een heel slecht teken, zegt Selyna Ayuso Ferrandiz van Child Focus in een interview met Het Nieuwsblad. “Als een jongere wegloopt, is dat het ultieme signaal om aan te geven dat het niet goed gaat in zijn of haar leven. We horen van ouders ook regelmatig dat veel van die jongeren op voorhand al kampten met donkere gedachten.”
Volgens Ayuso Ferrandiz hebben vooral de coronacrisis en het gebrek aan opvang een rol gespeeld in de stijging. “Er zijn bijvoorbeeld nog steeds heel lange wachtlijsten voor psychologen”, vertelt ze. “Kinderen blijven daardoor zitten met hun problemen. Een op de drie weglopers komt bovendien uit een jeugdzorgvoorziening. Daar zijn ze onderbemand, waardoor ze niet de nodige begeleiding kunnen geven.”
Online seksuele uitbuiting
Online seksuele uitbuiting, ook wel ‘sextortion’ genoemd, is een van de grootste gevaren waar onze jeugd mee geconfronteerd wordt. Jongeren worden als maar vaker verleid om naaktbeelden van zichzelf door te sturen en worden daar vervolgens mee afgeperst. Afgelopen jaar telde Child Focus 109 meldingen van online seksuele uitbuiting. Dat is een toename van 20 procent ten opzichte van 2021 en bijna twee keer zoveel als voor de coronacrisis.
Ook het aantal meldingen betreffende grensoverschrijdende ‘sexting’ nam afgelopen jaar sterk toe. Er is een stijging van 17 procent. Het omvat onder meer het ontvangen van ongewenste foto’s van geslachtsdelen of meisjes waarvan de naaktfoto’s zonder toestemming op het internet geplaatst worden.
“Jongeren zijn almaar meer geconnecteerd”, constateert Selyna Ayuso Ferrandiz in Het Nieuwsblad. “Iedereen kan sturen naar iedereen. En daar maken criminele bendes graag gebruik van. Dat zien we over heel Europa gebeuren. Zulke bendes proberen in één klap heel veel jongeren te bereiken, met wie ze dan een conversatie aangaan. Het doel is naaktfoto’s doorgestuurd te krijgen, zodat ze de slachtoffers uiteindelijk kunnen afpersen.”
Fysieke seksuele uitbuiting
Ook belanden steeds meer minderjarigen in de prostitutie. Child Focus startte in 2022 61 dossiers op in verband met deze vorm van seksuele uitbuiting. Dat zijn er vier meer dan het jaar voordien, maar vijf minder dan in 2020. “We weten dat het merendeel van deze problemen onopgemerkt blijven”, besluit Ayuso Ferrandiz. “De cijfers die wij hebben, zijn dus sowieso een onderschatting van het reële aantal.”
In de meeste dossiers waren de slachtoffers tussen 14 en 17 jaar oud, maar in een paar gevallen waren ze nog jonger. Maar al te vaak zijn de slachtoffers afkomstig uit een jeugdzorgvoorziening of kan hun dossier gelinkt worden aan een wegloopsituatie. In de meeste gevallen maken tienerpooiers de kinderen emotioneel en materieel afhankelijk. “Dat fenomeen is ondertussen wijdverspreid over heel het land”, staat te lezen in het jaarverslag van Child Focus.