Zes op de tien werkzoekenden worden na een jaar aan een job geholpen. Dat vinden de VDAB en vakbonden een prestatie, vooral omdat de groep steeds moeilijker te activeren is. Volgens de werkgeversorganisaties en regeringspartijen moet de VDAB echter een stuk beter doen. Zij zien in de ongeziene krapte op de markt een uitgelezen kans om dat cijfer omhoog te krijgen. Dat staat te lezen in De Tijd.
VDAB krijgt 57,9% van de werkzoekenden maximaal een jaar na hun inschrijving aan het werk. Dat blijkt uit cijfers die staan in De Tijd. Sonja Teughels, arbeidsmarktexpert bij werkgeversorganisatie VOKA, vindt dat cijfer eerder teleurstellend. “Bedrijven openen hun deuren in deze tijd van krapte. Dan mogen de activeringscijfers toch hoger liggen dan ze nu zijn.”
Ook regeringspartijen kijken kritisch naar het resultaat. “In deze arbeidsmarkt zou de VDAB iedereen binnen het jaar aan de slag moeten krijgen. We zeggen al langer dat ze werkzoekenden meer achter de veren moet zitten”, reageert Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) in De Tijd. Vlaams minister van Werk Jo Brouns (cd&v) heeft dan weer een genuanceerd oordeel. “We willen dat het sneller gaat en drastischer gebeurt, maar in een Europees perspectief is het een goed cijfer. De uitdaging om naast de werkzoekenden ook de brede groep niet-actieven aan werk te helpen, is groot.”
Rol van werkgevers is cruciaal in het aanwerven van werkzoekenden
Woordvoerster van de VDAB Joke Van Bommel kijkt vooral naar de werkgevers om het cijfer te helpen verbeteren. “De kloof tussen wat werkgevers vragen en wat werkzoekenden te bieden hebben, is groot. We moeten hen Diets maken dat ze zelf aan de slag moeten met kandidaten.”
Voor Theugels mag dat geen excuus zijn: “in zoveel krapte zou je toch verwachten dat bedrijven de vacatureverwachtingen verlagen en kansen geven aan groepen die het moeilijker hebben. Als dat niet spontaan gebeurt moet het met betere werkgeversdienstverlening en formules als stages en werkplekleren, wat nu in een dalende lijn zit. We vragen dat de VDAB haar makelaarsrol zeer actief opneemt.”
Audit die de pijnpunten van VDAB moet blootleggen
De VDAB krijgt een dotatie van 775 miljoen euro en vanuit de regering wordt daar met argusogen naar gekeken. Brouns bestelde in januari een audit die de pijnpunten moet tonen. “Op basis van het onderzoek kunnen we de nieuwe VDAB vormgeven, want de vraag is of hij klaar is om de grote groep inactieven aan de slag te helpen.” Hoe de VDAB hervormd zal worden, is voer voor 2024.
Eerder deze week bleek ook uit verslaggeving van GvA dat er in 2022 slechts 4 werkonwilligen werden uitgesloten van een uitkering.