5.8 C
Brussel

VB wil discriminatie op basis van leeftijd tegengaan

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Uit onderzoek is gebleken dat discriminatie op basis van leeftijd de meest voorkomende vorm van discriminatie op de arbeidsmarkt is. Het Vlaams Belang wil dan ook dat de regeringen niet uitsluitend focussen op etnische en genderdiscriminatie. “Als concrete oplossing schuiven we een stevige verlaging van de lasten op arbeid naar voor”, stelt Kamerlid Hans Verreyt (Vlaams Belang) in een mededeling. “Dit zal in het bijzonder voordelig zijn voor de tewerkstellingskansen van onze ouderen, aangezien hun lonen hoger liggen.”

Eerder deze week in De Afspraak legde arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) staalharde cijfers op tafel. “Er wordt [maatschappelijk] heel veel gesproken over discriminatie op basis van etniciteit en gender, terwijl we alle praktijktesten die wereldwijd gebeurd zijn samengevoegd hebben, 900.000 fictieve sollicitaties tussen 2005 en 2020. Je ziet dat leeftijdsdiscriminatie echt zeer problematisch is”, aldus de professor. “Als je al die praktijktesten samen neemt, dan heeft de oudere kandidaat 34 procent minder kans op een positieve reactie, dan de jongere kandidaat.”

Regelgevers knijpen oog dicht voor discriminatie op basis van leeftijd

Verder uitte professor Baert zijn ongenoegen over de veronderstelling dat mensen die ouder dan 55 zijn, vogelvrij zouden zijn. Zeker wanneer ze blank en man zijn. Eenzelfde discriminatie zou in andere situaties niet aanvaard worden, en tot grote hetze leiden. “Het is schrijnend dat de linkse elite en consoorten mensen met een migratie-achtergrond steevast als slachtoffers ziet en de oude blanke man als dader”, aldus Verreyt. “Terwijl het in de realiteit vaak net omgekeerd is.”

“Het Vlaams Belang vindt dat elke kandidaat moet beoordeeld worden op basis van verdienste en kwaliteiten”, besluit het Kamerlid. “Niet op basis van kenmerken waar men geen controle over heeft zoals geslacht, huidskleur, seksuele voorkeur of leeftijd.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen