21.4 C
Brussel

VB veroordeelt laksheid bij cybersecurity en persoonsgegevens

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang veroordeelt de nonchalante behandeling van digitale persoonsgegevens in België. Dat vertelt de partij in een mededeling. Kamerlid Erik Gilissen benadrukt de gevaren na een recente onthulling van ethische hacker Inti De Ceukelaire. “Een ethische hacker legde vandaag nog bloot hoe eenvoudig je hier ongeoorloofd aan persoonlijke informatie kan geraken”, aldus Gilissen. Hij roept op tot meer aandacht voor cybersecurity, zeker na de vele recente datalekken bij de overheid.

De Ceukelaire, die fouten opspoort en meldt, kocht voor slechts acht euro de vervallen domeinnamen van diverse overheidsinstellingen. Hij kreeg daarmee toegang tot 848 professionele e-mailadressen, waaronder politiezones en ziekenhuizen. Daarnaast ontving hij duizenden berichten, vaak met gevoelige informatie zoals details over de vervroegde vrijlating van gevangenen en verzekeringsverslagen. Dit is “Informatie die even gemakkelijk had kunnen terechtkomen bij internetcriminelen”, waarschuwt Gilissen.

In De Ochtend op Radio 1 bevestigde Miguel De Bruycker, hoofd van het Centrum voor Cybersecurity, dat vervallen domeinnamen een groot probleem vormen. Overheidsdiensten zullen voortaan op dit probleem worden gewezen. Gilissen vindt dat dit al veel eerder had moeten gebeuren.

Verwaarlozing van domeinnamen

Gilissen benadrukt dat overheidsdiensten ervoor moeten zorgen dat domeinnamen niet verlopen en veroordeelt het lakse beleid. “Een domeinnaam kost maar een aantal euro per jaar. Het is dan ook heel nonchalant, laks en slordig om de domeinnamen van gemeentes en politiezones gewoonweg te laten vervallen. Het is onvergeeflijk dat op deze wijze gevoelige informatie heel makkelijk door anderen onderschept kan worden.”

Na eerdere hacks en datalekken bij de overheid lijkt het belang van goede cybersecurity en zorgvuldige omgang met gegevens nog steeds niet doorgedrongen. “En dan wil men hier in sneltreintempo verder met nog meer digitalisering. Men wil al lopen terwijl men duidelijk nog niet goed kan stappen”, besluit Gilissen.

Lees ook:

Belgische overheidssites weer doelwit van pro-Russische cybercriminelen

Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen