13.6 C
Brussel

Vanparys (VB) reageert op geldmisbruik Hilde Vautmans: “al langer vermoeden”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) zit in nauwe schoentjes nadat uitlekte dat ze misbruik gemaakt zou hebben van Europees geld. Ook getuigen ex-medewerkers van een toxische sfeer op het kabinet van het Parlementslid. Kandidaat voor de Kamer Patrick Vanparys (Vlaams Belang) reageert niet verbaasd op de beschuldigingen.

Naast een plaatsje in het Europees Parlement zetelt Vautmans ook als schepen in het Limburgse Sint-Truiden. Het is niet verboden om een Europees met een lokaal mandaat te combineren, maar het is wel verboden om Europese middelen te gebruiken voor taken die horen bij een ander mandaat. De manier waarop Vautmans haar Europese medewerkers heeft ingezet, roept daarom veel vragen op. Verschillende Europese ex-medewerkers van de politica getuigen immers aan Knack dat ze naar Limburg moesten komen om er verkiezingsflyers te verspreiden.

Verder beweren voormalige werknemers ook dat Vautmans af en toe enkel haar handtekening ging zetten om de dagvergoeding in het Europees Parlement te ontvangen. Daarna keerde ze onmiddellijk terug naar Sint-Truiden. Ook zou het Parlementslid met Europees geld viptafels gekocht hebben op paardenevenementen. Ook zou er psychologische intimidatie en publieke vernedering plaatsvinden op haar kabinet.

“Al langer vermoeden”

Op X klinkt sterke kritiek over het voorval. “Iets waar men hier in de streek al een vermoeden, maar nu een bevestiging [van heeft]”, zegt kandidaat voor de Kamer Patrick Vanparys. “Want een ‘avondje Europa’ voor 600 mensen met gratis barbecue van Guy Verhofstadt en Hilde Vautmans, u denkt toch niet dat dat uit eigen buidel is?”

Volgens Fractiesecretaris van het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement Wim Van Osselaer zagen de parlementaire inspectiediensten het misbruik door de vingers. “Als men de juiste pro-EU kleur heeft, kan dus alles bij de EU. Ook corruptie”, schrijft hij.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen