13.3 C
Brussel

Vaste benoemingen verdwijnen binnen de Vlaamse overheid

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vanaf 2024 zal de Vlaamse overheid afstappen van vaste benoemingen. Of toch tenminste in een aantal diensten. Die beslissing is er gekomen door een sectoraal akkoord van minister Bart Somers (Open Vld) met de sociale partners. De lonen van ambtenaren worden in ruil opgetrokken. Daarvoor moet de overheid elk jaar 30 miljoen euro budget vrijmaken. Europees Parlementslid Tom Vandendriessche acht op Twitter de vaste benoeming een cruciaal element binnen overheidscontext en inzake sociale bescherming. Bij N-VA denkt Vlaams Parlementslid Axel Ronse denkt daar dan weer anders over.

De beslissing over het schrappen van toekomstige vaste benoemingen maakt deel uit van wat Somers ‘vijfsporenbeleid’ noemt. Het moet het Vlaamse personeelsbeleid moderniseren. De huidige vast benoemde ambtenaren mogen hun statuut behouden. Maar vanaf 2024 zullen nieuwe ambtenaren allemaal contractueel aangesteld worden. Zij zullen wel onder een nieuw ‘versterkt’ contract vallen. De ambtenaren kunnen vanaf 2024 genieten van een bijkomende ziekteverzekering, versterkte pensioenpijler en een prestatieverloning.

Volgens Somers vormt de beslissing de basis om te onderhandelen met de vakorganisaties. Het zijn die laatsten die nu heel scherp uit de hoek komen. Zij vinden de beslissing nagenoeg onaanvaardbaar. De beslissing zou onder het sectoraal akkoord vallen, althans dat heeft Somers verkondigd. Maar volgens de vakorganisaties is die koppeling van dossiers compleet onterecht. De VSOA, ACOD en ACV verwoordden alvast dat het verdwijnen van vast benoemden politieke afhankelijkheid in de hand werkt en simpelweg te duur is.

Tom Vandendriessche: “De vaste benoeming is een cruciaal element in overheidscontext”

Ook Europees parlementslid Tom Vandendriessche heeft al gereageerd op de beslissing van minister Somers. “De vaste benoeming is een cruciaal element in overheidscontext”, verkondigde hij op Twitter. “Het beschermt de samenleving en is een aspect in HR-strategie”. Het parlementslid vindt dat in aanwervings- en retentiebeleid, een stabiele betrekking wel degelijk aantrekkelijk kan zijn. Daarnaast is de vaste benoeming volgens hem cruciaal op competitief vlak met andere overheden.


Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) dacht er anders over en ziet vooral nadelen en profitariaat. “Statutaire benoeming laat sommige (te veel) mensen toe om er jarenlang de kantjes af te rijden terwijl niemand ze kan ontslaan. Afschuwelijk”, reageerde Ronse.

“Dat zijn inderdaad de uitzonderingen”, riposteerde Vandendriessche dan weer. “Er zijn echter veel meer kanten van de medaille.”

BRON:VRT
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen