22.2 C
Brussel

Vandendriessche: “Vlaams Belang is het enige alternatief”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Uit ‘De Stemming’, het opinieonderzoek over wat er politiek leeft in Vlaanderen, blijkt dat een meerderheid van de Vlamingen gekant is tegen het cordon sanitaire. In ‘De afspraak op vrijdag’ was onder meer Jong N-VA-voorzitter Jeroen Bergers te gast om de kwestie te bespreken. Die laatste vindt het “niet evident” om een coalitie aan te gaan met het Vlaams Belang. Hij kijkt dan ook naar andere traditionele partijen als potentiële partners bij een volgende regeringsvorming. “Daarom is VB het enige alternatief”, reageert europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) op Twitter. 

Jong N-VA-voorzitter Jeroen Bergers vindt het naar eigen zeggen “niet evident” om in steden en gemeenten coalities aan te gaan met het Vlaams Belang. “Ik kan me goed inbeelden dat mensen boos zijn en op het Vlaams Belang stemmen”, klinkt het. “Maar dat zorgt ervoor dat er opnieuw een Vivaldi-regering komt en de Vlaamse welvaart opnieuw afgebroken wordt.” Hij verwijst daarbij naar “bepaalde mandatarissen” van het Vlaams Belang die een toekomstige coalitie in de weg zouden staan. 

“Een stem voor de N-VA is een stem voor de traditionele partijen”

De uithaal van Bergers is opmerkelijk, gezien N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever afgelopen week pleitte voor een ‘minikabinet’ met de PS. Een stem voor de N-VA is dus automatisch een stem voor de traditionele partijen. Een kiezer kan dan de keuze maken tussen enerzijds de verschillende meerderheidspartijen, die eigenlijk allemaal hetzelfde beleid vertegenwoordigen, of anderzijds het Vlaams Belang. Die realiteit is ook Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) niet ontgaan. 

“Het cordon sanitaire injecteert een meerderheidsprincipe in een proportionele democratie. De enige manier om als kiezer dat te beoordelen is Vlaams Belang stemmen”, zo schrijft hij op Twitter. “Ook al is men het eerder eens met een andere partij, bijvoorbeeld N-VA. Daarom is VB het enige alternatief. Dat is de conclusie die kiezers ongetwijfeld maken.”

BRON:VRT
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen