14.7 C
Brussel

Vandendriessche: “N-VA zelf de partij van de ‘Catalaanse scenario’s'”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Niettegenstaande N-VA met man en macht aan de Catalaans-seperatistische kar heeft getrokken in 2017, het jaar van het mislukte onafhankelijkheidsreferendum in de Spaanse deelstaat, beschuldigt de N-VA nu het Vlaams Belang ervan om communautaire chaos en ‘Catalaanse scenario’s’ te wensen. Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) ziet daar enkele contradicties in, maar vindt ook tout court dat er andere lessen zijn te trekken uit het Catalaans verhaal sinds 2017. Dat schrijft hij maandag op Twitter aan de hand van een ouder opiniestuk voor PAL NWS.

“Door het zelfbeschikkingsrecht der volkeren voor anderen te verdedigen dachten veel Vlaams-nationalisten meteen ook dat recht voor zichzelf op te eisen. Maar houdt dat eigenlijk wel steek?” Zo startte Vandendriessche zijn opinie bij PAL in 2021, toen een gedurfde vraagstelling omdat N-VA’ers zoals Kamerlid Sander Loones, Vlaams Parlementslid Kris Van Dijck en Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele zich heel enthousiast aan de Catalaanse zaak verbonden.

Het opiniestuk eindigt met de observatie en analyse dat Vlamingen geen minderheid in eigen land zijn zoals de Catalanen, maar een meerderheid die zijn eigen macht moet laten gelden en “assertief zijn eigen sociale, fiscale en begrotingskoers” moet varen. Want, zo klinkt het tot slot: “waar hebben we schrik van?”

N-VA, partij van het Vlaams-nationalisme of Catalaans-nationalisme of het confederalisme?

Vandaag blijkt die verbondenheid tussen de Catalanen en N-VA in elk geval fel gemilderd. Sterker nog, de N-VA verwijt nu het Vlaams Belang om een te radicaal Vlaams-nationalisme te willen uitvoeren en richting ‘Catalaanse scenario’s’ te willen gaan. De N-VA lanceerde daarom eerder dit jaar een website over hun communautaire ambities onder de noemer confederalisme.vlaanderen en wilde daarbij expliciet geen ‘Catalaanse scenario’s’ of eenzijdige verklaringen van onafhankelijkheid.

Europarlementslid Tom Vandendriessche fileerde maandag die tegenstelling op Twitter. “Toen: projectienationalisme om de communautaire diepvries te verhulden”, zo beschrijft de Bruggeling de strategie van N-VA en de communautair steriele regeringsdeelname onder oud-premier Charles (MR) van de partij. “Nu: Vlaams soeverein bestuur is de chaos!”

Lees ook:

Francken blijft in confederalisme-droom geloven: “Magnette staat onder druk”

BRON:PAL NWS
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen