13.3 C
Brussel

Vandendriessche maakt N-VA-strategie met grond gelijk

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In een opiniestuk voor De Tijd klaagt Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) – terecht – de erbarmelijke economische toestand van België aan. Hij dringt aan op boordnodige hervormingen. Volgens Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) is Vlaamse onafhankelijkheid de enige uitweg, en zal de strategie van de N-VA nergens toe leiden.

“Dit land is doodziek. Met een oplopende schuld, loonhandicap, stijgende rente, hoge energieprijzen,… Geen enkele hervorming is nog mogelijk”, klinkt het bij Diependaele op Twitter. “De enige manier om de welvaart van de Vlaming te beschermen, is een grondige hervorming van dit land.” De strategie van de N-VA is dan ook om, via onderhandelingen met Wallonië en een daaruit volgende staatshervorming, een confederale staatsstructuur de bekomen waarin de respectievelijke landsdelen grote autonomie genieten.

“Geen enkele hervorming is mogelijk, maar wel de hervorming van het land beweren ze”, reageert Vandendriessche scherp. “De enige weg uit dit moeras is Vlaamse onafhankelijkheid.”

N-VA bewees reeds dat Vlaanderen onderhandelingen verliest

Vandendriessche legt uit waarom de N-VA haar belofte wederom niet waar zal kunnen maken. “De Belgische spelregels zijn erop gericht de Vlaamse meerderheid te minoriseren. Daarom verliest elke Vlaming altijd die onderhandelingen. Dat bewees N-VA in 2007, 2010, 2014 en 2019. Dat is een vruchteloos pad.”

“Elke Vlaamse strategie die succes wil hebben moet dus vertrekken vanuit onze normale positie, de Vlaamse meerderheid. Dat kan vanuit onze eigen democratische instellingen”, diept de europarlementariër de strategie voor Vlaams zelfbestuur verder uit. “Daarvoor is een Vlaams Front nodig. Dat kan maar door opheffen [van het] cordon. Op zijn beurt kan dat maar doorbroken worden door een electorale sloophamer die ELKE partij afstraft die dat cordon handhaaft. Dat is de inzet [in] 2024: de kracht van onze democratie loslaten. De N-VA-partijtop staat daarvoor in de weg.”

Lees ook: 

Waalse partijen willen geen confederalisme

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen