13.5 C
Brussel

Vandendriessche: “EU moet terug economische samenwerking worden”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Tom Vandendriessche, lijsttrekker voor het Vlaams Belang in het Europees Parlement (EP), heeft zondag in de VTM-studio EP-lijsttrekker Bruno Tobback (Vooruit) een veeg uit de pan gegeven. Vooruit en andere Vivaldi-partijen willen steeds meer EU-bevoegdheden, maar dat is niet de nodige rol van de EU, vindt het Vlaams Belang. Tevens moet er meer inspraak komen via de lidstaten. “Ooit was de EU een project voor democratie, nu willen de systeempartijen die inspraak vernietigen.”

“Er wordt altijd maar meer macht gecentraliseerd in de handen van de EU. De Unie wordt steeds groter en bemoeit zich met alles”, zo klonk de analyse van Vandendriessche. Volgens de Vlaams Belanger is de EU immers “helemaal aan het ontsporen”. Wat er daarom nodig is – volgens de Vlaams Belanger – is “een positieve economische samenwerking tussen de lidstaten waarbij we geen Unie nodig hebben om ons de les te spellen”.

Tevens zou het Europees Parlement beter afgeschaft worden. Het is duur en log, maar is ook “een schijnparlement”. EP-leden kunnen bijvoorbeeld zo geen wetsvoorstellen indienen – enkel de Europese Commissie kan dat met hun exclusief initiatiefrecht. En besluitvorming kan ook enkel samen met de Raad van de EU (waarin de lidstaatministers zetelen). Het is dat laatste orgaan dat Vandendriessche terug wil emanciperen en dat met intergouvernementele consensusbesluitvorming en dus vetorecht voor de lidstaten.

Tot slot verweet Vandendriessche Vooruit om mee te werken aan het EU-migratiepact, dat net een pact is voor méér migratie, zo zei hij. “Het pact gaat de buitengrenzen niet verstevigen”, zo liet de Vlaams Belang-lijsttrekker weten. Vandendriessche verwijst daarmee naar het feit dat er geen fysieke barrières komen door het pact, noch gelegaliseerde pushbacks. “In plaats daarvan worden er stappen gezet om de controle over de asielprocedure over te nemen en het dwingen van lidstaten om asielzoekers op te vangen tegen de wil van hun bevolking.”

BRON:HLN/VTM
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen