16.9 C
Brussel

Vandenbroucke weigert immense achterstand Fedris aan te pakken

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Al maanden heeft het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s, Fedris, te kampen met ellenlange wachttijden. Maar “minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) weigert halsstarrig enige actie te ondernemen”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). “Wij laten deze mensen niet in de kou staan en stellen vijf concrete maatregelen voor om dit probleem te verhelpen.”

Al maanden heeft Fedris af te rekenen met een enorme achterstand bij de behandeling van zogenaamde SWT-dossiers. Het SWT of het ‘stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag’ is het vroegere brugpensioen. Het federaal agentschap voor beroepsrisico’s is immers bevoegd voor het verwerken van SWT-aanvragen. Tijdens de wachttijden, die kunnen oplopen tot maar liefst 9 maanden, hebben gedeputeerden slechts recht op 40 procent van hun laatste loon.

“Deze situatie is onhoudbaar”, zegt Ellen Samyn. “Veel mensen hebben onvoldoende spaargeld om zulke lange periodes te overbruggen.”

Concrete maatregelen

Om die immense wachttijden te verhelpen stelt Samyn vijf concrete maatregelen voor:

  1. Het (tijdelijk) voorzien van extra personeel.
  2. Het bevoegde beslissingsorgaan vaker dan vier keer per jaar laten samenkomen.
  3. Dat orgaan ook bij meerderheid laten beslissen.
  4. Extra artsen aanwerven.
  5. Steunmaatregelen voorzien voor de gedupeerde personen.

“Ik diende hiertoe in de commissie Sociale Zaken een motie in, want de maatregelen zijn broodnodig”, vervolgt Samyn. “Helaas weigert Vandenbroucke zijn verantwoordelijkheid op te nemen. Samen met de rest van de Vivaldi-bende laat hij deze mensen in de kou staan.”

Volgens Samyn geeft de Vivaldi-regering geen hoop aan de gedupeerden. “We blijven de regering oproepen eindelijk werk te maken van onze maatregelen. We laten deze mensen niet in de kou staan.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen