9.7 C
Brussel

Vandenbroucke gaf al 43 miljoen aan consultancyfirma’s

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“He’s back, bitches”. Zo introduceerde toenmalige Vooruit-voorzitter Conner Rousseau in 2020 de terugkomst van Frank Vandenbroucke bij de socialisten. Rousseau is inmiddels al vertrokken, maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is er nog steeds. En inmiddels gaf hij al 43 miljoen uit aan consultancykosten, zo rapporteert HLN. Het kostte zijn kabinet maar liefst 5 maanden om die kosten in kaart te brengen. Consultancybedrijf Deloitte gaat met het grootste deel lopen.

Al op 1 juni kreeg  Frank Vandenbroucke de vraag om de consultancy-uitgaven van zijn departementen te ontsluiten op vraag van N-VA. Het heeft 5 maanden geduurd en dan bleek nog niet alle informatie correct. Een belangrijke bijlage ontbrak en het duurde hierna nogmaals 2 maanden vooraleer die “teruggevonden” werd.

Frank Vandenbroucke geeft honderden miljoenen uit aan IT-kosten en Deloitte

Alleen voor de zes diensten die onder Vandenbrou­c­ke vallen, is er 220 miljoen euro uitgegeven aan consultancy, vooral aan IT-uitgaven. De ‘inhouse’-capaciteiten hieromtrent blijken beperkt. Als die IT-kosten worden afgetrokken resteert er nog 43 miljoen euro aan ‘pure’ consultancykosten (exclusief btw). Opmerkelijk: dat bedrag is vele malen groter dan de circa 9 miljoen euro waar De Morgen eerder dit jaar over sprak.

En opvallend: Deloitte gaat met het meeste van dat geld lopen. Maar liefst 7 miljoen euro kon de’ Big Four’-multinational factureren. Dat is goed voor het grootste aandeel en veel meer dan de primaire concurrenten van Deloitte: E&Y, KPMG en PwC. Die komen samen aan nog geen 200.000 euro. In juni bleek uit onderzoek van ‘De Morgen’ ook al dat andere federale overheidsdiensten het liefst samenwerken met Deloitte.

Vandenbroucke verdedigt zich door te stellen dat de doorwegende samenwerking met Deloitte bijna volledig te wijten is aan de coronacrisis.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen