Eind maart formuleerde federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) 75 maatregelen om alcoholmisbruik aan te pakken. Maar volgens Kamerlid voor het Vlaams Belang Dominiek Sneppe is het een reële problematiek waarvan de minister de grootte niet blijkt te kennen. Sneppe ondervroeg de minister immers over de vele jongeren die jaarlijks met een alcoholintoxicatie op een spoedafdeling belanden. Duidelijke en volledige antwoorden bleven uit.
Al sinds 2008 wordt er nagedacht over een soort alcoholplan om alcoholmisbruik tegen te gaan. Al een hele poos dus. Sneppe vroeg bij Vandenbroucke recent op hoeveel jongeren met een alcoholintoxicatie op de spoeddiensten terechtkomen. Maar “veel cijfers kon de minister ons helaas niet bezorgen”, aldus Sneppe in een mededeling. “Ik vraag me af waarop zijn fameuze alcoholplan eigenlijk is gebaseerd.”
Weinig cijfers beschikbaar over alcoholmisbruik en opnames
Vandenbroucke zou enkel de cijfers kennen van het aantal patiënten die via spoed binnenkomen en daarna ook effectief worden opgenomen. “En dan heeft hij ook enkel cijfers tot 2020, recentere zijn niet beschikbaar”, stelt Sneppe verder.
Jaarlijks zouden er minder dan 300 opnames van minderjarigen op spoed zijn die daarna opgenomen worden in het ziekenhuis. Tussen de 18- tot 44-jarigen ligt het jaarlijkse cijfer rond de 2.300, terwijl dat voor de 45-64-jarigen rond 3.100 schommelt. Er zouden dan weer jaarlijks 1.200 65-plussers opgenomen worden.
“Over een meer gedetailleerde leeftijdsverdeling beschikt de minister die met veel toeters en bellen zijn alcoholplan lanceerde, dus niet”, besluit Sneppe. Zo is het evenwel niet mogelijk om het aandeel studenten te achterhalen. Volgens het Kamerlid is deze info wel nodig om onze jongeren verstandig te leren omgaan met alcohol. “Maar wat Vandenbroucke doet, het blind verbieden van zaken zonder te weten waar het probleem zich werkelijk situeert, zal het problematisch gebruik zeker niet tegengaan.”