20.6 C
Brussel

Vandecasteele vrijgelaten en geruild voor terrorist Assadi

Gepubliceerd:

- Advertisement -

België en Iran hebben een akkoord bereikt over een gevangenenruil. Olivier Vandecasteele, de Vlaamse ngo-medewerker die Teheran onterecht heeft opgesloten, komt zo eindelijk vrij. Maar wie ook vrij komt, is de Iraanse diplomaat-terrorist Assadollah Assadi. Er is dan ook kritiek op de ruil, omdat Iran op deze manier succesvol een chantagepolitiek uitvoert. De staat kan opsluiten wie het wil zonder grond, om dan te eisen dat België échte criminelen en terroristen loslaat. “Naar de toekomst toe valt het ergste te vrezen”, reageert Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) in een mededeling. 

Iedereen in de Wetstraat is blij dat Vandecasteele terug naar zijn familie en vrienden kan. Ook het Vlaams Belang is “verheugd […], maar stelt zich vragen bij de omstandigheden.” De partij ziet immers een “onevenwichtige gevangenenruil” en vreest voor gelijkaardige chantage naar de toekomst toe.

“Gijzelingspolitiek” krijgt terrorist Assadi vrij

“Het is een deal die de gijzelingspolitiek en de internationale terreuragenda van Iran faciliteert”, zo vindt Samyn. “Het Vlaams Belang heeft steeds de onvoorwaardelijke vrijlating van Vandecasteele geëist. En bloeddorstige terroristen zoals Assadi moeten onvoorwaardelijk achter de tralies moet blijven.”

Het Vlaams Belang vermoedt verder dat Assadi – hier dus veroordeeld wegens terrorisme – geen verdere straf zal moeten uitzitten in Iran. “Er is uiteraard geen enkele garantie dat Assadi in Teheran de rest van zijn straf zal moeten uitzitten”, aldus nog Samyn. “Integendeel, [Iran zal de] misdadiger […] als een volksheld ontvangen […].”

Enkel triomfantalisme bij Vivaldi

Bij de meerderheidspartijen is er echter geen enkele ongerustheid, enkel triomfalisme.

“België laat onschuldige burgers niet in de steek. Olivier, we verwachten je!”, liet minister van Buitenlandse zaken Hadja Lahbib (MR) weten. “Een dag om nooit te vergeten”, zei dan weer minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VVld). En premier Alexander De Croo (Open Vld) liet tot slot het volgende optekenen: “Ik wil ook hier, persoonlijk en namens de hele regering, hulde brengen aan de moed en de kracht van zijn familie.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen