5.5 C
Brussel

“Van Tigchelt wil niks doen aan overbevolking gevangenissen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang laat weten dat ze begrip hebben voor de stakende cipiers. Die legden deze week het werk neer wegens onredelijke werkomstandigheden en de nieuwe plannen van bevoegd justitieminister Paul Van Tigchelt (Open Vld). En hoezeer het Vlaams Belang de cipiers wil tegemoetkomen, hoezeer men wijst met de vinger naar Van Tigchelt. “Ondanks vele aankondigingen bracht minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) geen oplossingen voor de immense overbevolking en het personeelstekort”, zegt Kamerlid Marijke Dillen in een reactie.

De overbevolking in onze gevangenissen blijft een niet te onderschatten probleem. Volgens de recentste cijfers (17 maart 2024) zijn er in de 36 Belgische gevangenissen 12.070 gedetineerden voor 10.743 plaatsen. Tegelijk is 30% van de gedetineerden illegaal en 45% is vreemdeling. Er zijn meer dan 3.000 illegalen gedetineerd dus, een groter aantal dan het plaatstekort in het gevangeniswezen.

“Zelfs vandaag blijft Van Tigchelt de ogen sluiten voor de echte oplossing voor de overbevolking”

“De bonden hebben gelijk wanneer ze pleiten voor een dringende aanpak van de ongeveer duizend geïnterneerden die in de gevangenissen verblijven”, merkt Dillen op. “De huidige situatie is absoluut een schande. Die mensen horen niet in penitentiaire maar in psychiatrische instellingen thuis. Maar over de voornaamste oorzaak van de overbevolking, het gigantische aantal gedetineerde vreemdelingen, zwijgen ze zedig.”

Uit cijfers – die fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) deze week nog opvroeg – werd immers alweer duidelijk dat 44,54% van de gedetineerden vreemdeling is. “Zelfs vandaag blijft Van Tigchelt de ogen sluiten voor de echte oplossing voor de overbevolking: criminele vreemdelingen hun straffen in het land van herkomst laten uitzitten”, besluit Dillen. “Wat hij als dé remedie voorstelt, een verlenging van het penitentiair verlof, is hooguit een druppel op een hete plaat. Dat gaat amper over 167 plaatsen.”

Het Vlaams Belang eist dus de uitzetting van alle vreemde gedetineerden zodat ze hun straf in het herkomstland kunnen uitzitten. Die landen moeten onder druk gezet worden wanneer men niet meewerkt, bijvoorbeeld door middel van intrekking van ontwikkelingshulp. Expert en CEPANI-advocaat Simon Deryckere gaf hierbij deze week nog het Vlaams Belang gelijk.

Lees ook:

Cipiers staken opnieuw: expert geeft Vlaams Belang gelijk

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen