22.2 C
Brussel

Van Rooy: “Volgens Vaneeckhout hebben amokmakers recreatiedomeinen niets met islam te maken”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Groen-voorzitter Jeremie Vaneeckhout beweerde in een interview met ‘De Zondag‘ dat de islam niets te maken heeft met de overlast in verscheidene recreatiedomeinen. Nochtans maakte een ‘jongerenbende’ eerder deze week de trein van Brussel naar Gent onveilig. Nog afgelopen week drongen tientallen allochtonen de Blaarmeersen binnen door een tunnel onder het hek te graven.

Groen-voorzitter Vaneeckhout vindt openbare veiligheid naar eigen zeggen een topprioriteit. “Geweld tegen vrouwen, racisme, noem maar op: het kan niet en het moet bestraft worden”, klinkt het. Hij wil echter niets gezegd hebben over de achtergrond van de amokmakers. “Ik ben religiewetenschapper van opleiding en ik kan u zeggen dat geen enkele religie oplegt dat blote vrouwen aangevallen moeten worden”, aldus Vaneeckhout. “Ik ga daarom niet meedoen aan het culpabiliseren van moslims.”

Nochtans werden verscheidene recreatiedomeinen afgelopen week geteisterd door amokmakers, veelal van islamitische of allochtone afkomst. Op de Blaarmeersen werden de hekken – die gezet werden om de jongemannen buiten te houden – al ondergraven. Ongeveer 100 allochtone ‘jongeren’ drongen het domein binnen. Een andere groep maakte amok op de trein tussen Brussel en Gent. Zij waren waarschijnlijk onderweg naar de Blaarmeersen. Een vrouw die topless wou gaan zwemmen, werd door de ‘jongeren’ bekogeld met zand. Haar vriend werd bedreigd. 

Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy bracht de kwestie al op de plenaire vergadering van het Parlement. “Hekken van honderdduizenden euro’s, identiteitscontroles, camera’s, zwemmen op reservatie, steeds meer security en nu ook zogeheten ‘sfeerbeheerders'”, hekelde Van Rooy het gebrek aan daadkrachtig optreden. “Wie geen hekken wil rónd dit land, zal steeds meer hekken moeten bouwen ín dit land. Dit probleem bestaat al decennia. Hoeveel zomers ga ik hier nog moeten komen staan voordat dit integratieprobleem eindelijk wordt opgelost?”

De Antwerpse fractieleider verwees na Vaneeckhouts passage in ‘De Zondag’ dan ook consequent naar zijn eerdere tussenkomsten: “Volgens Jeremie Vaneeckhout, co-voorzitter van Groen, heeft dit allemaal niets met de islam te maken.”

https://twitter.com/SamvanRooy1/status/1665295243615322116?s=20

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen