16.4 C
Brussel

Van Rooy neemt “pauze-voorstellen van Demir en De Croo niet serieus”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“Too little, too late”. Zo noemde Vlaams Parlementslid Sam van Rooy de gewenste pauze die Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) eerder deze week voorstelde inzake de EU-klimaatwetgeving. En ook van de vraag om een pauze inzake de EU-Natuurherstelwet door premier Alexander De Croo (Open Vld) is van Rooy niet onder de indruk. De Vlaams Belanger vermoedt electoraal opportunisme, gezien de verkiezingen dichterbij komen en de “torenhoge peilingen van het Vlaams Belang.”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil een ‘realitycheck’ of zelfs een ‘pauze’ op het vlak van nieuwe Europese klimaatplannen. En niettegenstaande de kritiek van Open Vld-minister Bart Somers op Demir kreeg ze navolging in de vorm van Alexander De Croo die dinsdag via Terzake dan weer opriep tot een pauze rond de EU-Natuurherstelwet. Die regelgeving zou 172.000 hectare aan Vlaams landbouwgebied doen verdwijnen. Maar van Rooy is niet onder de indruk van de demarches en ruikt electoraal opportunisme. Hij is gesterkt in zijn vermoedens doordat Open Vld en N-VA afgelopen jaren de EU-plannen zowel meestemden als uitvoerden, zowel inzake stikstofbeleid als klimaatbeleid.

“Klimaatregelneverij leidt alleen maar tot meer kosten voor gewone Vlaming”

“Die Europese en ook de Vlaamse klimaatregelneverij leiden alleen maar tot hogere kosten en meer regeltjes en wetten voor de gewone Vlaming”, zo zei van Rooy voor de camera van V-NIEUWS. “Daar kunnen wij nooit mee instemmen.”

Wat de pauzes van Demir en De Croo betreft, was van Rooy sceptisch. “Ik neem dat niet serieus, want dat zijn loze woorden op ongeveer een jaar voor de verkiezingen”, klonk het. “Met al die torenhoge peilingen van het Vlaams Belang probeert men nu krampachtig te doen alsof ze een pauze willen inzake steeds meer [klimaat- en milieu]regels, maar er zullen geen daden volgen.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen