20.6 C
Brussel

Van Rooy maakt brandhout van Vlaamse CO2-plannen: “0,0000087 °C verschil!”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang) heeft woensdag tijdens de plenaire zitting de draak gestoken met de broeikasgasambities van Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Vlaanderen wil tegen 2030 40 procent minder CO₂ uitstoten dan in 2005. Dat is een pak meer dan wat Demir vooropstelde in 2019: toen was de doelstelling nog ‘slechts’ -32,5%. Onder druk van de Nederlandse EU-commissaris Frans Timmermans (PvdA) werd dat echter omhoog gesteld. “Knettergek”, noemde van Rooy dat. De hele Vlaamse inspanning zou immers slechts 0,0000087 °C verschil maken in de strijd tegen klimaatopwarming.

In 2050 wil de EU helemaal geen CO₂ meer uitstoten. Vlaanderen moet daarom flink de riem aanhalen, en ondanks eerdere twijfels vanwege Demir of die doelstellingen “haalbaar en betaalbaar”, heeft de Vlaamse Regering een nieuw klimaatplan vorige maand afgeklopt. Tegen 2030 moet ons landsdeel zo 40% minder CO₂ uitstoten. Sam van Rooy bracht letterlijk in beeld wat voor een verschil dat zou uitmaken in de strijd tegen de klimaatopwarming.

“Het verbaast mij natuurlijk niet dat niemand in dit parlement kan of durft te zeggen tot hoeveel minder opwarming al die peperdure klimaatregelneverij in Vlaanderen uiteindelijk zou leiden”, zo zei van Rooy woensdag tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. “Ik zal dan maar zelf het antwoord geven, want de Vlamingen hebben daar recht op.”

“Minister, Vlaamse Regering, uw 40%-CO₂-reductie tussen 2005 en 2030, een daling met 19,3 megaton, zou volgens het IPCC [Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering van de VN, red.] overeenkomen met… nul komma nul nul nul nul nul acht zeven graden Celsius. Afgerond: nul graden Celsius. Proficiat. […] U bent werkelijk allemaal knettergek geworden.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen