16.4 C
Brussel

Van Rooy klaagt ‘islamwashing’ Reuskens Van Borgerhout aan

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Canon van Vlaanderen heeft al heel wat stof doen opwaaien. Tal van zaken werden niet opgenomen, terwijl lintbebouwing en Arabische kaarten dan weer wel in de Canon kwamen. Ook de ‘Reuskens Van Borgerhout’ kregen een vermelding, maar dan wel met de islamitische reuzin ‘Fatima’, rondgedragen door heel jonge, gesluierde meisjes. “De Reuzenstoet met de ‘Reuskens van Borgerhout’, een eeuwenoude traditie in Antwerpen, wordt door de Canon van Vlaanderen geïslamiseerd”, klaagde Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang) aan eerder deze week.

De Reuskens van Borgerhout zijn een grootse folklore-traditie. Ze zijn opgenomen als immaterieel erfgoed en de poppen van Reus, Reuzin, Kinnebaba en Dolfijn (links op de foto) zijn meer dan 300 jaar oud. En het feest en spektakel zijn eeuwen na hun geboorte nog springlevend, zodanig dat het ook is opgenomen in de Canon van Vlaanderen, die eerder deze maand werd voorgesteld.

Maar, opmerkelijk, niet Reus, Reuzin, Kinnebaba en Dolfijn worden in de Canon getoond, maar de gesluierde Fatima, rondgedragen door piepjonge gesluierde islamitische meisjes. De reuzin Fatima is een nieuwerwetse toevoeging uit 2012 die er kwam na inmenging vanwege verschillende linkse verenigingen en etnisch-culturele clubs. In 2021 kwam ook de pop ‘Little Amal’ erbij, die een Syrische immigrant moet voorstellen.

Wie het protest in Iran steunt, kan deze islamisering in de Canon niet steunen

De vreemde keuze inzake de Canon leidde Sam van Rooy ertoe om dit aan te klagen in het Vlaams Parlement, alwaar hij vroeg om alsnog het beeld te gebruiken van de originele reuzen.

“Als hier wordt voorgesteld of gesuggereerd om die Canon van Vlaanderen te gebruiken in het onderwijs of in het integratietraject, dan moet u zich misschien wat verplaatsen [in anderen hun schoenen]”, zei Sam van Rooy. Want wie onderdrukt is geweest en “verplicht onder de hoofddoek is gedwongen als jong meisje [en] die naar hier komt voor de vrijheid, [wordt] in die Canon […] geconfronteerd met het beeld van jonge, minderjarige meisjes met die hoofddoek in Antwerpen, in de stoet van de Reuskens van Borgerhout.”

Van Rooy sloot zijn pleidooi af met een oproep aan zij die het vrouwenprotest in Iran steunen. Meisjes en vrouwen protesteren daar al maanden met gevaar voor hun leven en vrijheid tegen de geboden rond de islamitische sluier. “Ik snap niet hoe hij of zij om kan met dit feit in die Canon, want dat is je reinste hypocrisie.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen