21.8 C
Brussel

Van Rooy fileert Vlaams subsidiebeleid voor Diyanet-moskeeën

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“Dankzij de Vlaamse regering kreeg Diyanet sinds 2009 al 6 miljoen euro belastinggeld.” Dat was het verschroeiende bilan dat Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang) voorlegde aan minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open Vld). Zij is bevoegd voor de erkenning van moskeeën in Vlaanderen. En dat zijn in veel gevallen moskeeën onder Turks staatsbeheer. “We moeten [dan ook] deze Erdogan-moskeeën droogleggen en sluiten”, liet van Rooy ondubbelzinnig weten.

Diyanet, dat is het Turkse ministerie van Godsdienstzaken. Vanuit dit ministerie worden de moskeeën in Turkije beheerd, preken nagelezen en goedgekeurd, en imams aangestuurd. Maar deze moskeeën bevinden zich niet alleen in Turkije, maar zijn overal in Europa gevestigd. 62 van de meer dan 100 Turkse moskeeën zijn zo Diyanet-moskeeën. Op deze manier reikt de lange arm van president Recep Erdogan (AKP) zéér ver.

Volgens onze staatsveiligheid worden de moskeeën dan ook geïnstrumentaliseerd om opposanten te vervolgen en de Turkse AKP-agenda uit te voeren.

“Belastinggeld voor islamisering”

En “dankzij de Vlaamse regering kreeg Diyanet sinds 2009 al 6 miljoen euro belastinggeld”, aldus van Rooy woensdag tijdens de plenaire vergadering. “Dat betekent dus dat belastinggeld wordt ingezet vóór de islamisering en tégen de belangen van de Vlamingen. Wij zeggen klaar en duidelijk: geef geen cent Vlaams belastinggeld meer aan moskeeën en sluit álle Diyanet-moskeeën op ons grondgebied.”

Want, “mocht Erdogans Diyanet hier vandaag worden opgericht, de organisatie zou direct verboden worden. Maar dankzij deze regering wordt Diyanet jaar na jaar rijkelijk gesubsidieerd met Vlaams belastinggeld.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen