8.9 C
Brussel

Van Rooy wil dat demonisering en geweld tegen politici stopt

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Na de vele incidenten van geweld tegen politici doorheen Europa, inclusief hier in Vlaanderen, is het genoeg geweest voor Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang). In het Vlaams Parlement richtte hij zich tegen de traditionele partijen en media: “U demoniseert ons, u diaboliseert ons.”

Als we in Europa kijken naar de gevallen van geweld tegen politici, zijn er uiteraard uitzonderingen die de regel bevestigen, maar we moeten toch vaststellen dat het geweld van links komt”, stelt Sam van Rooy in het Vlaams Parlement. Pim Fortuyn werd vermoord; Thierry Baudet aangevallen; Geert Wilders is een van de zwaarst beveiligde politici; Filip Dewinter en Filip Brusselmans werden belaagd; de AfD-politicus Frank Magnitz en de Franse partijleider Éric Zemmour werden aangevallen.”

Zeker de Duitse AfD kreeg recent te maken met heftige bedreigingen en geweldpleging. Zo moest co-partijleider Alice Weidel een tijd lang onderduiken uit vrees voor moordpogingen. De tweede co-partijleider Tino Chrupalla werd het slachtoffer van een aanslag tijdens een campagne-evenement.

Geweld tegen politici neemt toe

“Vandalisme en geweld tegen politici komt steeds vaker voor”, betreurt van Rooy. Ook zijn eigen partij, het Vlaams Belang, kreeg recent te maken met bedreigingen tijdens hun migratiecongres. “Het congrescentrum moest worden afgezet en bewaakt worden door bewapende politieagenten.”

Volgens van Rooy doet de Vlaamse Regering te weinig om deze trend tegen te gaan: “Bewegingen zoals Antifa en Extinction Rebellion zeggen vandaag dat vandalisme en geweld een legitiem middel zijn. Hen wordt echter geen strobreed in de weg gelegd.

Ook stelt de politicus dat ministers de situatie niet verbeteren, maar verergeren. “Uw voorganger Bart Somers vergeleek ons hier, met nazi’s”. Ook kersvers minister Gwendolyn Rutten maakt zich schuldig dat soort demoniseren, stelt van Rooy. “Uiteraard zonder enige serieuze onderbouwing, omdat mainstream journalisten daar ook nooit naar vragen”, voegde hij toe als kritiek op de media. “U demoniseert ons, u diaboliseert ons. U spoort daardoor zogenaamde ‘antifascisten’ aan om, jawel, fascistisch geweld op ons te plegen. Denk daar maar eens goed over na.”

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen