6.6 C
Brussel

Van Quickenborne viseert huisvrouwen: “op eigen kosten”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Open Vld wil de werkgelegenheidsgraad opkrikken door huisvrouwen massaal aan het werk te zetten.  Want “dat is een groep waar nooit ­iemand over spreekt”, zo liet minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) optekenen in een interview met Het Nieuwsblad. De partij viseert op die manier het onbetaalde gezinswerk. 

De Vivaldi-partijen hebben een grootscheepse aanval op huisvrouwen ingezet, zo lijkt het. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau liet namelijk eerder dit jaar al noteren dat mensen die in het belang van het gezin zonder uitkering voor de kinderen zorgen, ook aan het werk moeten

Van Quickenborne sluit zich nu aan bij het standpunt van Rousseau. “Dat is een groep waar nooit ­iemand over spreekt”, zegt hij. De minister wil dat de regering de werkloosheidsuitkeringen hervormt. Een werkloze krijgt volgens hem een hogere uitkering als zijn partner thuis blijft en voor de kinderen zorgt.

“Wil je een huisvrouw zijn, oké, maar dan wel op ­eigen kosten”

De liberalen willen dan ook dat vrouwen die voor hun gezin kiezen alsnog aan het werk gaan. “We moeten die mensen activeren. Er is daar een enorm reservoir, zo’n 50.000 mensen”, aldus Van Quickenborne. “Wil je een huisvrouw zijn, oké, maar dan wel op ­eigen kosten.”

Dergelijke plannen konden eerder al op kritiek rekenen, onder meer vanuit het Vlaams Belang. De Vlaams-nationalistische volkspartij vindt zulke voorstellen hardvochtig. Volgens het Vlaams Belang moet er ruimte blijven voor onbetaald huis- en gezinswerk. Zeker wanneer daar vrijwillig voor wordt gekozen. Voltijds opvoeden van kinderen is immers maatschappelijk zeer nuttig, zo vindt men.

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen