14.3 C
Brussel

“Van Quickenborne moet weg”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De politievakbonden willen justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) weg. Al maanden zijn de syndicale vertegenwoordigers van de politie actie aan het voeren omwille van hun geschrapte eindeloopbaanregeling. Dat was de politie beloofd, maar in kader van besparingen opgeschort. Daarom zullen de bonden ook manifestaties organiseren aan de toegangspoorten van het Open Vld-congres komend weekend, de partij van Van Quickenborne. Dat meldt HLN. En de politiebonden hebben alvast steun van het Vlaams Belang. “Tijd voor een andere en betere voogdijminister.”

VSOA, NSPV en ACV eisen het ontslag van justitie-minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld), die ze beschuldigen van “woordbreuk” en “liegen in het parlement”. Doorn in het oog is de NAVAP-regeling, waarbij agenten wat vroeger kunnen stoppen rond hun 58 jaar, met 75% behoud van het loon. In het sociaal akkoord van september 2022 bleef deze regeling overeind, maar een maand later schrapte de regering het dan toch. De komende tien jaar zal de maatregel gradueel afgevoerd worden.

Depoortere: “Van Quickenborne gaf zijn woord, verbrak het en laat onze politie stikken”

Ortwin Depoortere (Vlaams Belang), voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken, steunt de eis van de bonden. Ook hij riep en roept op tot het ontslag van Van Quickenborne na een reeks van incidenten. “Overheden moeten zich houden aan hun woord, en onze agenten zijn bij uitstek dienaren van onze gemeenschap – die zet je niet in de kou”, aldus Depoortere aan de redactie van V-NIEUWS. “Dat is echter exact wat Van Quickenborne doet: hij gaf zijn woord aan onze politie, verbrak het, liegt erover en laat onze agenten tot slot stikken. Tijd voor een andere en betere voogdijminister.”

“De andere bevoegde minister – binnenlandminister Annelies Verlinden (cd&v) – beloofde trouwens ook nog eind 2021 dat de regeling kon behouden blijven en sprak toen ook geruststellende woorden”, vervolgt Depoortere. “Reden te meer om terug te onderhandelen met de politie en woord te houden.”

De druk op Van Quickenborne neemt verder toe in andere sectoren. De liberaal is deze week ook kop van jut inzake zijn plannen om personen die werden veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van minder dan drie jaar direct in vrijheid te stellen. “Straffeloosheid regeert en de slachtoffers worden gewoon uitgelachen”, reageert Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang).

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen