13.4 C
Brussel

Van Quickenborne heeft geen probleem met subsidiefraude

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) is niet van plan de ongrondwettelijke inmenging van de Franse Gemeenschap in Vlaanderen tegen te gaan. Dat zei hij na een vraag van Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas. Zij reageert in een mededeling.

Op 10 mei berichtte de RTBF over de vzw PointCulture en over een in Parijs gevestigde organisatie van de Franse Gemeenschap ‘Assemblée parlementaire de la Francophonie’ die jaarlijks zo’n 800.000 euro subsidies vangen en die vervolgens naar Franstalige organisaties in Vlaanderen doorsluizen.

Subsidiefraude op grote schaal

“Via een omweg subsidieert de Franse Gemeenschap 29 instellingen in Vlaanderen, meestal vzw’s, zonder enige transparantie”, zegt Pas. “En wat PointCulture betreft, zouden de ermee gemoeide bedragen zelfs niet in de administratieve documenten van die organisatie worden vermeld. Dat ruikt naar een strafbaar feit, met name subsidiefraude.”

De Franse Gemeenschap moest zich eerder al verantwoorden voor het Grondwettelijk Hof. Ook toen ging het over subsidies aan dergelijke organisaties. “Het is duidelijk dat de Franstaligen geen boodschap hebben aan de geest en de letter van de Grondwet, die respect vraagt voor de onderlinge afspraken en de territoriale afbakening van een aantal bevoegdheden”, vervolgt Pas.

Geen enkele intentie om fraude aan te pakken

“Ik vroeg de minister dan ook om gebruik te maken van zijn positief injunctierecht. Dat is het recht van een minister van Justitie om aan een procureur de opdracht te geven om bepaalde individuele dossiers te onderzoeken of te vervolgen”, aldus Pas.

Van Quickenborne gaf aan geen enkel gevolg te willen geven aan deze schending van de grondwet. Hij weigerde zelfs te overwegen om gebruik te maken van zijn positief injunctierecht. “En dit zonder enige motivatie”, besluit Pas. “We zijn van deze minister al een en ander gewoon, maar dit slaat alles. Als er zich manifest strijdigheden met de Grondwet voordoen, is het de taak van een Justitieminister om daarover te waken. Helaas niet voor Van Quickenborne. Die staart als een konijn naar een lichtbak en laat alles gebeuren. Ook subisidiefraude.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen