6.6 C
Brussel

Van Quickenborne torpedeert fiscale hervorming Van Peteghem

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Onenigheid kleurt de regering-De Croo opnieuw. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft in een interview met VTM aangegeven dat als de minister van Financiën, Vincent Van Peteghem  (cd&v) blijft vasthouden aan ‘belastingverlagingen voor werklozen en leefloners’, dit voor Open Vld een onoverkomelijke belemmering zal zijn om akkoord te gaan met de fiscale hervorming. “In mijn voorstel wordt de verhoging van de belastingvrije som geneutraliseerd voor wie niet werkt”, reageerde dan weer Van Peteghem via HLN

De regering-De Croo wil voor de zomer een fiscale hervormingsovereenkomst bereiken, maar dat lijkt steeds onwaarschijnlijker. De plannen van minister van Financiën Van Peteghem veroorzaken interne kritiek en onenigheid binnen de meerderheid. Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft de doelstellingen voor de hervorming nog eens benoemd, waaronder het verhogen van lonen en het verbeteren van de competitiviteit, maar het omgekeerde lijkt bereikt te worden.

Er wordt nu gewerkt door Van Peteghem aan een nieuw voorstel dat binnen twee weken wordt verwacht, maar de coalitiepartners halen nu al het afweergeschut boven.

“De rode lijn van collega Van Quickenborne is zonder voorwerp”

Van Quickenborne schoot in VTM zo al de plannen af en wil niets goedkeuren dat zorgt voor “een voorbelastingverlaging voor werklozen en leefloners.”

Van Peteghem reageerde dan weer fel op Van Quickenborne’s kritiek. “In mijn voorstel wordt de verhoging van de belastingvrije som geneutraliseerd voor wie niet werkt”, aldus de cd&v-minister. “Zij krijgen dus geen extra netto. Waar we momenteel wel nog van mening verschillen, zijn bijvoorbeeld werklozen die in de loop van het jaar zijn beginnen werken. Iets wat we allemaal aanmoedigen. In mijn voorstel krijgen zij de belastingkorting wél voor de periode dat ze werken.”

Barsten in Vivaldi legio

De barsten in de regering De Croo worden in ieder geval steeds duidelijker. Beloften worden gemaakt, maar akkoorden blijven uit. Het ziet er meer en meer waarschijnlijk uit dat cd&v, noch Open Vld en al zeker niet de PS een grote fiscale hervorming zullen afdwingen.

Nochtans is die wel dringend nodig, vond ook het Vlaams Belang op 1 mei. “Het wordt hoog tijd dat de overheid op dieet gaat”, zo zei Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) voor de camera van V-NIEUWS. “We betalen de hoogste belastingen van heel de wereld. Het kan niet zijn dat er geen geld is voor een fiscale hervorming.”

Lees ook:

Vivaldi is begonnen aan haar fiscale hervorming

Vlaams Belang op 1 mei: “werken belonen!”

BRON:HLN
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen