Justitieminister Vincent Van Quickenborne doet een volledige 180°-bocht. In 2021 zei de minister dat alle gevangenisstraffen onder de 3 jaar moeten uitgevoerd worden. Vandaag, 2 jaar later, verkondigt hij in de bevoegde commissie het tegenovergestelde: dat iedereen met celstraffen onder de drie jaar in vrijheid wordt gesteld. Dat staat in een nieuw wetsontwerp dat Van Quickenborne dinsdag voorstelt om justitie “menselijker, sneller en straffer te maken.” Oppositiepartij Vlaams Belang heeft het dan weer over een wetsontwerp dat “straffeloosheid” invoert en “slachtoffers uitlacht”.
Het is niet de eerste bocht die Van Quickenborne maakt. Enkele maanden na zijn grootse belofte in juni 2021 zei hij enkele maanden later al dat straffen onder de 6 maanden niet zouden worden uitgevoerd. Hierna kwam ook nog eens een automatische strafkorting van 6 maanden voor iedereen. Dit in het kader van het plaatstekort in de gevangenissen. Nu wil de minister de krapte oplossen door niemand naar de cel te sturen met een straf kleiner dan 3 jaar. Een volledige bocht richting start dus.
Het Vlaams Belang vindt het liberale bochtenwerk evenwel allesbehalve amusant. “Straffeloosheid regeert en de slachtoffers worden uitgelachen”, zegt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) in een mededeling. “De strafuitvoering in dit land was al een lachertje. Als dit wetsontwerp wordt goedgekeurd kunnen we gewoon de boeken toedoen.”
“Straf uitzitten van eerste tot laatste dag”
En dit euvel is niet het enige probleem, klinkt het. “Het is al maanden wachten op het wetsontwerp betreffende het snelrecht”, gaat Dillen verder. “En van de hervorming van het nieuwe strafwetboek dat al sinds het begin van het jaar wordt aangekondigd, hebben we ook nog geen teksten gezien. Veroordeelde criminelen kunnen in ieder geval niet klagen over deze minister van Justitie.”
Dillens partij eist dat veroordeelde criminelen hun straf uitzitten “van de eerste tot de laatste dag” en stelde vorige maand nog voor om alle opgesloten illegalen en vreemdelingen uit te zetten naar het herkomstland om daar hun straf uit te zitten, zodat er opnieuw cellen vrij zijn. 43% van de gedetineerden in dit land zijn immers illegalen of andere vreemdelingen.