14.3 C
Brussel

Van Lommel: “Enige hervorming is genderneutrale belastingbrief”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) was zondagmiddag te gast in het duidingsprogramma De Zevende Dag op Eén. Hij had het daar over de noodzakelijke fiscale hervorming die er moet komen, maar nog steeds uitblijft. “De enige hervorming die we hebben gezien op de belastingbrief, is dat ze genderneutraal werd gemaakt”, aldus Van Lommel.

1 mei wordt sinds vele jaren gevierd door het Vlaams Belang. De partij organiseert op de dag van de arbeid een manifestatie in Turnhout. In tegenstelling tot studiogast Peter Mertens van de PVDA, gelooft Van Lommel niet dat de feestdag geclaimd kan worden door één partij. “De echte held van 1 mei, dat is de hardwerkende Vlaming die de hoogste belastingen betaalt van heel de wereld”, klinkt het. 

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau lanceerde in de aanloop naar 1 mei opnieuw een aantal voorstellen. Zo zou iedereen die te lang leeft, een basisbaan moeten doen. Wie ervoor kiest om in het belang van het gezin zonder uitkering voor het huishouden te zorgen, moet ook gaan werken van Rousseau. Volgens Van Lommel zijn dat voorstellen die goed zijn voor wat media-aandacht, maar 5 minuten later sneuvelen op ‘neen’ van de PS.

Voor Van Lommel is het duidelijk: “beperk de werkloosheidsuitkering in de tijd, maar met uitzondering van 50-plussers die heel moeilijk aan een baan geraken”. Ook voor mantelzorgers of mensen die een opleiding volgen wil het Vlaams Belang een uitzondering voorzien. Daarnaast moet een einde gemaakt worden aan de SWT-regeling. “We hebben pas gezien met Marc Leemans van het ACV dat het gewoonweg niet werkt”. 

Delhaize

Het Vlaams Belang staat achter de werknemers van Delhaize, klonk het verder. “Ik weet verhalen van man en vrouw die al jaren voor Delhaize werken die nu in onzekerheid leven”, zegt Van Lommel. Wel is er nood aan duidelijkheid. Het directiecomité van Delhaize moet zich volgens hem houden aan de beloften die het gemaakt heeft aan de werknemers.

Van Lommel heeft problemen met het feit dat zelfstandigen door linkse partijen en politici worden afgeschilderd als leegzuigers. “Het is geen zwart-witverhaal”, zegt het Vlaams Belang-Kamerlid.  Daarnaast heeft het huidig arbeidsmodel in dit land gefaald. “En daarom zeggen wij op deze 1 mei ook heel duidelijk dat de arbeidsmarkt moet worden geregionaliseerd”, aldus nog Van Lommel. Dat betekent onder meer dat Vlaanderen zelf verantwoordelijk wordt over uitkeringen en fiscaliteit. 

Werken moet lonen

Het Vlaams Belang wil dat de lage en middeninkomens naar omhoog gaan. “Dat kunnen we doen door een verhoging van de belastingvrije som naar het bestaansminimum van alleenstaanden op te trekken en de drempel van de tweede belastingschijf te verhogen”, zegt Van Lommel. Ook de overheidsuitgaven moeten omlaag. “Het wordt hoog tijd dat de overheid op dieet gaat. We betalen de hoogste belastingen van heel de wereld. Het kan niet zijn dat er geen geld is voor een fiscale hervorming”, klonk het in De Zevende Dag.

Een verder probleem zit volgens Van Lommel in de ongelijke compensatie van maatregelen. Men neemt maatregelen die de belastingen verhogen, maar compenseren deze niet met lagere overheidsinkomsten. “Indien een volledige hervorming op tafel komt te liggen”, is het Vlaams Belang bereid om daarover te spreken. 

Het uitgangspunt moet wel zijn dat werken loont. “We zien dat vandaag 40 procent van de leeflonen naar nieuwkomers gaat. Daar zit het geld en daar kunnen we hervormen”, besloot Van Lommel.

BRON:VRT
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen