10.4 C
Brussel

Van Grieken wil einde maken aan dubbele nationaliteit

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang pleit voor een verbod op dubbele nationaliteiten voor politieke mandatarissen, zo meldt de partij in een persbericht. De partij herlanceert het voorstel naar aanleiding van de benoeming van voormalig Brussels politica Mahinur Özdemir Göktas tot minister in de Turkse regering. “De allereerste vrouw met een hoofddoek in het Brusselse parlement is nu ook de enige vrouw in de nieuwe regering van Erdogan. Het probleem van de dubbele nationaliteit en de bijhorende belangenvermenging kan niet beter geïllustreerd worden dan dit”, reageert partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang). 

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn nieuwe kabinet voorgesteld. Mahinur Özdemir Göktas wordt minister van Familiezaken in zijn regering. De Turkse werd geboren in België en begon haar politieke carrière als gemeenteraadslid in Schaarbeek. In 2009 werd ze als eerste politica met een hoofddoek verkozen in het Brusselse parlement. 

In 2015 werd ze uit de partij gezet omdat ze de Armeense Genocide weigerde te erkennen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en de parlementsverkiezingen van 2019 kwam Göktas niet meer op. Ze werd in 2020 echter wel benoemd tot ambassadeur van Turkije in Algerije. Gisteren stelde Erdogan zijn nieuwe regering voor waarin Göktas de portefeuille van Familiezaken krijgt en waarin zij de enige vrouw is. 

“Gebuisde politici in ons land, krijgen nu een herkansing in het buitenland”, zegt Van Grieken. “De allereerste vrouw met een hoofddoek in het Brusselse parlement is nu ook de enige vrouw in de nieuwe regering van Erdogan. Haar ontkenning van de Armeense Genocide heeft Göktas alvast geen windeieren gelegd.”

Afschaffing dubbele nationaliteit

Het Vlaams Belang hekelt het perverse effect van de dubbele nationaliteit en pleit al langer voor de afschaffing ervan. Zeker voor politieke mandatarissen is het hebben van een dubbele nationaliteit een fundamenteel probleem. “Het probleem van de dubbele nationaliteit en de bijhorende belangenvermenging kan niet beter geïllustreerd worden dan door de benoeming van Göktas als minister in de Turkse regering”, besluit Van Grieken. “Niet alleen worden door het vasthouden aan de dubbele nationaliteit buitenlandse conflicten geïmporteerd zoals aangetoond met de recente rellen naar aanleiding van de Turkse verkiezingen. Politici hier moeten zich inzetten voor mensen hier en niet de belangen van buitenlandse dictators dienen.”

Het Vlaams Belang wil de federale regering ondervragen over de kwestie. De partij hamert op een verbod voor politieke mandatarissen om te beschikken over een dubbele nationaliteit.

https://twitter.com/tomvangrieken/status/1665283916008136704?s=20

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen