19 C
Brussel

Van Grieken waarschuwt voor ‘grote migratiehervorming’ van De Moor

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v) belooft via Knack “een revolutie” op vlak van asiel en migratie. De Moor zit deze week samen met enkele collega’s van andere EU-collega’s met betrekking tot EU-migratiepact. En daar staan inderdaad verregaande en revolutionaire zaken in, rond zowel reguliere en irreguliere migratie. Daar waarschuwt Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang, dan ook voor op Twitter. “Dat [pact] belooft niet veel goeds”. Het is “een tweede Marrakesh-pact.”

Een interne, nationale migratiehervorming wil maar niet lukken. Al jaren proberen Nicole De Moor en haar voorganger Sammy Mahdi om de Belgische asiel- en verblijfswetgeving te verstrengen, bijvoorbeeld door huiszoekingen bij illegalen of het opsluiten van illegale gezinnen – maar dat botst steevast op een ‘non’ van Ecolo en PS.

Een grootschalige, ‘revolutionaire’ hervorming op EU-niveau zit er evenwel aan te komen. Volgens De Moor gaan we naar “een systeem dat vertrekt vanuit de buitengrenzen met betere screening”. Maar het EU-Migratiepact houdt vooral verregaande versoepelingen in.

Wat houdt het EU-Migratiepact van De Moor in feite in?

Ten eerste is er een verdelingsmechanisme dat voor “verantwoordelijkheid en solidariteit” moet zorgen, wat impliceert dat EU-landen verplicht een hoeveelheid asielzoekers elk jaar moeten opnemen. Verder zouden lidstaten minder beslissingsautonomie hebben om te bepalen of asielzoekers erkend worden. Een EU-lijst van ‘veilige landen’ zou zo opgesteld worden. Minderjarige asielzoekers zouden tevens meer bescherming en kansen op erkenning krijgen, met uitgebreide gezinsherenigingmogelijkheden.

Verder zou met het pact ook het recht op migratie en werk binnen de EU wordt versterkt. Concreet komt het er op neer dat er meer mensen van buiten de EU verblijfsrecht zouden kunnen krijgen om hier te werken. Met het ‘single permit directive’ zouden laaggeschoolde migranten slechts 1 geharmoniseerde procedure moeten doorlopen. Zo loopt de EU zich warm voor een nieuwe economische migratiegolf zoals we die hebben gekend in de jaren ’60 en ’70. Die golf – aangemoedigd door het grootkapitaal en geïllustreerd in socioloog Mark Elchardus‘ recente boek Reset – heeft de funderingen gelegd voor het doorgedreven multiculturalisme en de massamigratie die we nu kennen.

Van Grieken waarschuwt dan ook fel voor de invoering van het pact. “Dat belooft niet veel goeds…”, luidt het op Twitter. “Het Europees migratiepact is een tweede Marrakesh-pact. Als het al een deurtje sluit, opent het tegelijk een grote poort. De massamigratie ga je niet tegen door méér migratie te organiseren, maar met een migratiestop en doeltreffend terugkeerbeleid.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen