6.5 C
Brussel

Van Grieken: “Om mee te regeren, willen we compromissen sluiten”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In een interview met HLN heeft Vlaams Belang-voorman Tom Van Grieken wederom aangegeven dat hij bereid is om mee te regeren na de verkiezingen in juni.

HLN omschrijft het Vlaams Belang als “zelfverzekerd en zegezeker” in een nieuw interview met voorman Tom Van Grieken. Toch begint het interview met een vraag over de zogenaamde “Chinagate” rond voormalig Vlaams Belang-gemeenteraadslid Frank Creyelman. Volgens Van Grieken heeft HLN hierbij niet netjes gehandeld door beïnvloeding van het Vlaams Belang te suggereren. Voor een daadwerkelijke beïnvloeding is immers geen enkel bewijs.

Op de vraag wat de breekpunten van het Vlaams Belang zijn, reageert Van Grieken stellig: “Ik noem geen breekpunten. Zo wring je de onderhandelingen op voorhand de nek om. Ons programma is ons programma. Halen we geen 50%, zullen we onvermijdelijk compromissen moeten sluiten.”

Over lastenverlaging is Van Grieken duidelijk doch realistisch. “Op Belgisch niveau kan je geen lastenverlagingen doen. Bart De Wever zegt dat ook: België is failliet, Wallonië is failliet en Brussel is failliet. Vlamingen maken zo’n 60% uit van de bevolking en betalen 70% van de belastingen, zijn goed voor 80% van de export. Dus je hebt ook iets communautairs nodig”, aldus Van Grieken.

De slogan van het Vlaams Belang luidt ‘Eerst onze mensen’. Wat dat betekent, is volgens van Grieken klinkklaar: “Iedereen die Vlaming wil worden onder de Vlamingen. Wij willen migratie zoveel mogelijk stoppen, maar we willen met de mensen die hier zijn zoveel mogelijk bouwen aan het Vlaanderen van morgen.”

Het Vlaams Belang staat voorop in de laatste Grote Peiling van 15 december. Als er nu verkiezingen waren, zou 25,1% van de kiezers op de partij van Tom Van Grieken stemmen. Op de tweede plaats staat het N-VA met 22%.

BRON:HLN
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz (Leiden, 2001) is student geschiedenis en weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen