11.5 C
Brussel

Van Grieken: “Geen Belgicisten meer nodig met Theo”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

N-VA-Kamerlid Theo Francken wil na de verkiezingen van 2024 eerst werk maken van een federale regering. De vorming van een federale coalitie is volgens hem cruciaal om een ‘confederale omslag’ te verwezenlijken. Dat zei hij op Radio 1 zaterdag. “Je hebt geen Belgicisten meer nodig als je N-VA’ers als Theo hebt”, reageerde partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) al snel op Twitter. 

N-VA-Kamerlid Francken liet op Radio 1 in zijn kaarten voor de verkiezingen van 2024 kijken. Hij wil een Vlaamse regering vormen met “iedereen die van goede wil is.” Om tot een communautaire verandering te komen, moet volgens Francken eerst werk worden gemaakt van een regeerakkoord op federaal niveau. “Als je werk wil maken van een confederale omslag, zal het eerst op federaal niveau duidelijk moeten zijn”, klinkt het. Pas daarna kan eventueel worden nagedacht over de samenstelling aan Vlaamse zijde. 

Het interview is alvast een voedingsbodem voor discussie over de Vlaamse staatsvorming. Tom Van Grieken haalde op Twitter hard uit naar Francken. “N-VA maakt bij monde van Theo Francken, een Vlaams bestuur ondergeschikt aan de vorming van een Belgische regering”, schrijft hij. “Je hebt geen Belgicisten meer nodig als je N-VA’ers als Theo hebt.”

https://twitter.com/tomvangrieken/status/1657289530108530688?s=20

“De Wever slaagt erin om op nog geen halve minuut drie vileine leugens over ons te vertellen”

In een interview met Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen deed ook partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) zijn strategie voor de verkiezingsslag van 2024 uit de doeken. Hij wil zo snel mogelijk een minikabinet met de PS op poten zetten. Een eventuele samenwerking tussen de V-partijen op Vlaams niveau is absoluut uit den boze. “Het Vlaams Belang is een buitengewoon onaantrekkelijke partij die niet anders doet dan ons aanvallen en beledigen”, zei hij daarover in een interview bij Terzake

Vlaams Parlementslid en Antwerps fractieleider Sam Van Rooy (Vlaams Belang) deelde op Twitter als respons een flinke sneer uit aan de Antwerpse burgervader. “De Wever slaagt erin om op nog geen halve minuut drie vileine leugens over ons te vertellen”, klonk het. Het Vlaams Belang is volgens de fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad juist de partij die inhoudelijke kritiek aandraagt. De Wever gooide daarentegen in het verleden zelf met modder richting het Vlaams Belang, vindt van Rooy.

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen