21.4 C
Brussel

Van Grieken feliciteert Le Pen en Bardella met enorme overwinning in EP

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Tom Van Grieken, de voorzitter van het Vlaams Belang, heeft het Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen uit Frankrijk, gefeliciteerd met de enorme overwinning die Le Pens partij heeft behaald met de verkiezingen van het Europees Parlement (EP). Samen met partijvoorzitter Jordan Bardella heeft het RN immers en maar liefst 30 EP-zetels binnengehaald, en 31,37% van de stemmen. “Ze presenteren de rekening van het wanbeleid aan de systeempartijen.”

Emmanuel Macron, zittend president, heeft met zijn Renaissancepartij flinke klappen gekregen. Zij komen uit op slechts 14,60 procent en dus 13 EP-zetels. Omwille van de slechte score, ontbindt Macron het Franse parlement en komen er nieuwe Franse verkiezingen vanaf 30 juni.

“Doorheen heel de Europese Unie krijgen de systeempartijen harde klappen te verduren”, aldus Van Grieken. “Partijen als het Vlaams Belang komen doorheen de Europese Unie als grootste partij uit de bus, of boeken stevige winst. De megalomanie van de EU zal beteugeld worden, op vraag van de kiezer.” Samen met RN en andere partijen vormt het Vlaams Belang de EP-fractie ID.

Met de nieuwe nationale parlementsverkiezingen die Bardella afgedwongen heeft, krijgt Le Pen de kans om met een nog steviger fundament dan nu al het geval is naar de presidentsverkiezingen van 2027 te trekken. “De Franse burgers willen een bestuur dat eindelijk luistert naar hun problemen. En dat zal er enkel komen met het Rassemblement”, besluit Van Grieken. “Ik wens hen alle succes toe met de komende verkiezingen. La France revient!”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen