14.3 C
Brussel

Van Grieken “draagt ook steentje bij” op Wereldvluchtelingendag

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vandaag is 20 juni: dat is Wereldvluchtelingendag. Traditioneel wordt dan veel aandacht gevestigd op doelen die de linkerzijde en ngo’s willen bekomen: open grenzen en betere en meer asielopvang. Voorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken trok de aandacht evenwel op een andere manier. Hij toonde aan de hand van twee video’s dat massamigratie ook veel problemen met zich meebrengt zoals criminaliteit, gevaarlijke illegale migratie en mensensmokkel. “Ik draag ook mijn steentje bij.”

Zo’n tien links-activistische ngo’s hebben dinsdag in Brussel gezamenlijke actie gevoerd aan de Wetstraat 16, zo rapporteert BELGA. Het gaat onder meer om Amnesty International, CNCD-11.11.11, Dokters van de Wereld en Liga voor de Mensenrechten. Ze klagen de ‘politieke onwil’ aan van de federale overheid en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v). Ze eisen namelijk nog meer opvangplaatsen. Momenteel hebben we los van de Oekraïne-crisis tegen de 40.000 bomvolle asielopvangplaatsen en zijn we op weg om 30.000 nieuwe asielaanvragen dit jaar alleen te verwerken.

In Westouter hebben dan weer activisten van de ‘Elfnovembergroep’ een vluchtelingenkamp nagebouwd naar voorbeeld van dat in Duinkerke. Dit in de gedachtenistuin in de Hellegatstraat die WOI herdenkt en de vluchtelingen die die oorlog veroorzaakte. Dat bericht VRT. Veel Vlamingen en Walen trokken zo naar het VK en andere buurlanden tijdens de Grote Oorlog.

Van Grieken toont mogelijke gevolgen van laks migratiebeleid met twee video’s

Syrië, Irak en Afghanistan zijn evenwel een pak verder in afstand dan de 100 km tussen onze kust en het VK. Die eerstgenoemde Midden-Oosterse herkomstlanden zijn samen met een aantal Afrikaanse landen oververtegenwoordigd bij de asielzoekers die hier komen aankloppen nadat ze een 6 tot 9 veilige andere landen hebben doorkruist.

Dat feit is ook Van Grieken niet ontgaan, die met een korte, maar scherpe tweet de nadelen van de asielcrisis en het losse migratiebeleid onderstreept. Bij zijn tweet is zo een video bijgesloten die eerder al werd gedeeld door Rassemblement National-voorzitter Jordan Bardella. Die beelden tonen een vermoedelijke moeder en kind die voor hun deur In Bordeaux brutaal worden aangevallen en beroofd door een Afrikaanse migrant. In de andere video van Van Grieken op Twitter is een overbeladen mensensmokkelboot te zien, gelijkaardig aan deze die eerder deze maand is gezonken voor de Griekse kust.

“Vandaag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag”, tweet Van Grieken. “‘Het doel ervan is de publieke aandacht op de problematiek te vestigen’. Wel, ik draag graag m’n steentje bij. #worldrefugeeday2023″.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen