21.4 C
Brussel

Van Grieken: “Doe ze luisteren!”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De systeempartijen zijn al lang niet meer bezig met het vertegenwoordigen van hun kiezers, de burger of het algemeen belang. Des te meer met de postjes en onkunde. “Allemaal maken ze deel uit van het Vivaldi-orkest. Maar dan wel een Vivaldi-orkest op de Titanic: ze blijven spelen, ook al zinkt het schip.” Dat schrijft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in zijn column ‘Res Publica’. Hij roept met zijn column op tot een grootschalig protest, op Pinkstermaandag 29 mei aan het Albertinaplein nabij Brussel-Centraal om 14u00.

“Alarm! Alarm! Er is een crisis van de democratie!” Zo klonk het voor de zoveelste keer in de wereldvreemde partijhoofdkwartieren van de Belgische machtspartijen. De reden voor de alarmistische sfeer die daar allicht rondhangt, heeft niets te maken met beleid, maar met de resultaten van een zoveelste peiling waar het Vlaams Belang op eenzame hoogte boven het partijlandschap uittorent. Al is er niet meteen een echte crisis van de democratie: correcter zou zijn om te stellen dat er een crisis is bij de traditionele partijen.

Nauwelijks de helft van de mensen vindt dat ons land democratisch bestuurd wordt. Het grootste deel van de Vlamingen is tegenstander van het cordon sanitaire. Minder dan de helft van de ondervraagden zegt nog te gaan stemmen. De algemene conclusie? De ontevredenheid over het beleid is vandaag groter dan ooit.

Open Vld en co willen met steeds minder stemmen, steeds meer macht

Het zogenaamde politieke centrum keek er voor de zoveelste keer naar als konijnen voor de lichtbak. Dat politieke centrum is immers maar met één ding bezig: hoe men met een steeds kleiner electoraal gewicht toch zoveel mogelijk macht kan binnenrijven. Neem Open Vld. Na de verkiezingen van 2019 slaagde dat partijtje er in om als zevende partij van het land de premier te leveren.

Na de verkiezingen van 2024, waar de liberale partij lijkt af te stevenen op het slechtste resultaat van haar hele bestaan, kan je alvast zeker zijn: qua postjes zal men weer zeer hoog mikken. Dat men daarbij het laatste restje geloofwaardigheid dat hen nog rest zal verliezen, zal hen worst wezen.

Open Vld kan in dit verhaal zo vervangen worden door om het even welke andere traditionele partij: Open Vld, Vooruit, cd&v… Allemaal maken ze deel uit van het Vivaldi-orkest. Maar dan wel een Vivaldi-orkest op de Titanic: ze blijven spelen, ook al zinkt het schip.

Beu

De mensen nemen dat niet meer. De mensen zijn het beu dat een partij die al 25 jaar onafgebroken aan de macht is, hen komt zeggen dat het morgen wel beter zal gaan. De mensen zijn het beu dat de grenzen wagenwijd blijven open staan, terwijl ze net een streng migratiebeleid willen.

Ze zijn het beu dat terwijl een kwart van onze mensen het moeilijk heeft om de rekeningen te betalen, deze regering miljarden aan ontwikkelingshulp spendeert aan de andere kant van de wereld. Ze zijn het beu om het omgekeerde beleid te krijgen dan hetgeen waarvoor ze stemmen.

Doe ze mee luisteren!

De zwijgende meerderheid van de Vlamingen zegt stillaan luider en luider dat het genoeg is geweest. Het Vlaams Belang hoort die verzuchtingen en wil dat ook de rest van de Wetstraat eindelijk oog heeft voor wat écht leeft bij de mensen. Het is tijd om de ivoren torens van de systeempolitici op hun grondvesten te doen daveren.

Daarom organiseren wij op 29 mei een grote protestmeeting in Brussel onder de noemer ‘Doe ze luisteren!’. Want als ze in de Wetstraat te Brussel de Volkstraat blijven negeren, dan zal het volk wel naar Brussel komen!

Tom Van Grieken
Tom Van Grieken
Tom Van Grieken (°1986, Antwerpen) is de nationale voorzitter van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen