14.7 C
Brussel

Van “geloof alle slachtoffers” naar “heksenjacht”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Gisteren ontving het Antwerps parket een klacht voor “ernstige zedenfeiten” tegen Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Dit amper twaalf uur nadat Rousseau de eerdere aantijgingen afdeed als “belachelijke roddels” en “zever in pakskes”. De socialistische partij zette de nieuwe klacht weg als onderdeel van een “doelbewuste haat- en roddelcampagne“. Een opvallende bocht, daar #MeToo-schandalen eerder boven elk vermoeden van onschuld bleken te staan.

De – mogelijke – slachtoffers van Rousseau krijgen online heel wat bagger over zich heen na de sneer in de communicatie van Vooruit. Ze krijgen hier met andere woorden te maken met een vorm van ‘victim blaming’. Een argument dat vaker terugkomt, is dat de slachtoffers relatief laat en kort op elkaar klacht indienen.

Het is echter niet abnormaal voor mensen die seksueel grensoverschrijdend gedrag meemaken om eerder laat melding van de feiten te maken, legt Julia Day van Sensoa uit aan PAL NWS. In dit concrete geval, zou macht zeker een rol kunnen spelen “zowel in het seksueel grensoverschrijdend gedrag zelf als in het melden ervan”. Dat de klachten elkaar snel opvolgen, kan liggen aan het drempelverlagend effect van de eerste klacht. Ook in eerdere zaken zagen we reeds #MeToo-cascades.

Vooruit verwerpt idee van mogelijke slachtoffers

Vlaams Belang-ondervoorzitter Chris Janssens is de hypocrisie in de communicatie van Vooruit en haar parlementairen niet ontgaan. “Links bij élk #MeToo-gerucht van de voorbije jaren: Alle meldingen moeten ernstig genomen en de slachtoffers beschermd worden!”, klinkt het op Twitter.  “Links na drie meldingen/klachten over zedenfeiten van dezélfde persoon: Vergeet de potentiële slachtoffers. Dit is een heksenjacht!”

Ook hekelt hij officiële persreactie van Rousseau en Vooruit waarin gesteld wordt dat de aanklachten een georganiseerde lastercampagne zouden zijn. “Kunnen Rousseau en Vooruit zeggen over welke figuren het precies gaat? En kunnen ze hun beschuldigingen bewijzen? Of lanceren ze zélf roddels en leugens als verdedigingsstrategie?”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen