20.6 C
Brussel

Vakbonden krijgen 20 miljoen euro extra

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Dit en volgend jaar zullen de vakbonden 20 miljoen euro extra krijgen van de regering, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Met dat extra kapitaal moeten ze de werkloosheidsuitkeringen kunnen betalen. De vakbonden krijgen een vergoeding per uitbetaling, maar door het dalen van de werkloosheidsgraad komen ze in financiële problemen.

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) is in ons land verantwoordelijk is voor het uitbetalen van de werkloosheidsvergoedingen. Daarvoor doet de instelling een beroep op de erkende vakbonden. Het ACV, ABVV en de ACLVB bereiden de dossiers voor die na goedkeuring de uitkering die ze van de RVA krijgen, doorstorten naar de begunstigde.

Voor hun diensten krijgen de vakbonden een vaste administratieve vergoeding per uitkering. Het aantal betalingen zakte volgens nationaal secretaris van het ABVV Raf De Weerdt echter van 11 miljoen euro bij de invoering van het systeem in 1991 naar 7 miljoen euro vandaag. Als oorzaak wordt gewezen op de daling van het aantal werklozen. De complexiteit van de dossiers neemt echter toe, waardoor ook de kosten per dossier omhoog gaan. Het aantal uitbetalingen daalt echter. “De vergoeding dekt al lang niet meer de administratieve kosten die we moeten maken”, aldus De Weerdt.

PS voorziet extra middelen

Volgens een regeringsbron vragen de vakbonden al maanden naar een aanpassing van de vergoeding. Daarom besliste de regering om in 2023 en 2024 telkens 10 miljoen euro extra te voorzien voor de vakbonden. Het extra geld kwam er op initiatief van de PS en stond in enigszins bedekte termen in de begrotingscontrole eind vorige maand: “extra middelen voor de RVA voor het verruimde ­beheerscontract”.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez stelde gisteravond dan weer voor om de vakbonden te ontlasten van de taak en die over te hevelen naar de overheid. Zo hoeven de vakbonden geen extra geld te ontvangen. Ook het Vlaams Belang ijvert ervoor om de uitbetaling van de werkloosheidsvergoeding “exclusief door de deelstaten te laten uitvoeren zodat er tevens een betere samenwerking met VDAB mogelijk zou zijn”.

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen