14.7 C
Brussel

Vader veroordeeld voor tekening van dochter in Rusland

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een rechtbank in Rusland heeft een vader, Sergei Moskalyov, tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld op beschuldiging van “het in diskrediet brengen van het leger” nadat zijn tienerdochter op school anti-oorlogstekeningen had gemaakt, zo meldt onder andere Euronews. Het vonnis heeft verontwaardiging gewekt bij mensenrechtenactivisten en de aandacht gevestigd op het autoritaire karakter van het land.

Volgens berichten had Moskalyovs dochter tekeningen gemaakt met geweld en bloedvergieten als protest tegen de Russische militaire acties in Oekraïne en Syrië. Ze werd gestraft door haar school, en Moskalyov sprak zich uit tegen wat hij zag als een poging om andersdenkenden het zwijgen op te leggen. Vervolgens werd hij gearresteerd en beschuldigd van het “aanzetten tot haat” en het “in diskrediet brengen van het leger”, wat leidde tot zijn recente veroordeling.

Vrije meningsuiting in het gedrang

De zaak van Moskalyov is een brandhaard geworden voor critici van de autoritaire regering van Rusland, die zeggen dat de zaak deel uitmaakt van een breder optreden tegen afwijkende meningen en de vrijheid van meningsuiting. De Europese Unie heeft opgeroepen tot de vrijlating van Moskalyov en gezegd dat hij wordt gestraft voor het uiten van zijn mening en niet voor criminele activiteiten.

De zaak heeft in brede kring de aandacht gevestigd op het gebrek aan politieke vrijheid in Rusland, en velen roepen de regering op Moskalyov vrij te laten en het recht van haar burgers op het uiten van afwijkende meningen te respecteren. Mensenrechtengroeperingen hebben kritiek geuit op het harde optreden van de regering tegen de vrijheid van meningsuiting en hebben erop aangedrongen internationale druk uit te oefenen op het land. Zo willen ze ervoor zorgen dat de rechten van de burgers worden geëerbiedigd.

Voogdij over de dochter

De zaak van Moskalyov houdt ook verband met een voogdijgeschil over zijn dochter, dat al sinds 2021 loopt. Zijn ex-vrouw heeft hem ervan beschuldigd een ongeschikte ouder te zijn vanwege zijn politieke opvattingen, en de rechtbank heeft haar tijdelijke voogdij toegekend. Velen hebben deze beslissing bekritiseerd als politiek gemotiveerd, en stellen dat Moskalyovs politieke opvattingen geen invloed mogen hebben op zijn vermogen om zijn dochter op te voeden.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen