13.3 C
Brussel

Vader De Croo en Koningshuis trekken ook EU-landbouwsubsidies

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Belgische ontvangers van de EU-landbouwsubsidies voor het fiscaal jaar 2022 zijn bekend gemaakt. En bij de ontvangers zitten een aantal opvallende namen. Onder meer Open Vld-kopstuk en oudparlementsvoorzitter Herman De Croo (Open Vld) zit bij de gelukkige ontvangers. Hij kwam eerder dit jaar nog in opspraak rond het pensioenschandaal in de Kamer. En ook het koningshuis en de familie er rond trekken stevige landbouwsubsidies. Dat meldt PAL NWS.

De EU-landbouwsubsidies zijn de grootste uitgavenposten van de EU. Normaliter gaan die sommen geld naar échte boeren, maar hier en daar maken ook zussen en broers van koninginnen en parlementsvoorzitters op pensioen gebruik van de toelages.

Concreet gaat het om Elisabeth d’Udekem – zus van koningin Mathilde – die 13.462,10 euro ontving. Ook Mathide haar broer Charles-Henri d’Udekem kreeg 12.611,46 euro. Charles-Herni woont evenwel in Losange en beheert daar bossen. Elisabeth d’Udekem daarentegen woont in Vorst te Brussel. Veel landbouw of veeteelt is daar niet.

De Koninklijke Schenking zelf – dat is de instelling die het staatseigendom beheert die ter beschikking staat van het Belgisch koningshuis – kreeg maar liefst 100.000 euro aan EU-landbouwtoelages. Een kleinere, maar niettemin trouwe, ontvanger is dan weer Herman De Croo. Net als in 2021 vloeide er ook een kleine 3.000 euro richting het gepensioneerd Open Vld-kopstuk.

Het volledige onderzoek en artikel is te lezen op PAL NWS.

BRON:PAL NWS
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen