14.7 C
Brussel

Uittocht Brussel volkt Vlaamse Rand om

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een nieuwe studie van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) wijst uit dat er een grote uittocht van Brussel naar de Vlaamse rand plaatsvindt, zo meldt het Vlaams Belang in een persmededeling. “Die omvolking leidt tot een dramatische ontwrichting van ons maatschappelijk weefsel”, reageert Vlaams Volksvertegenwoordiger Klaas Slootmans (Vlaams Belang). 

Het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) bracht donderdag een rapport uit over de demografische evolutie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het rapport bevestigt wat iedereen eigenlijk al wist, namelijk dat er een grote uittocht is van Brusselaars naar de Vlaamse Rand. De studie wijst evenwel uit dat die uittocht steeds omvangrijker wordt. In 2021 ging het om 45.000 Brusselaars die zich in een ander gewest gingen vestigen. Het leeuwendeel van die nieuwkomers komt in de Vlaamse Rand terecht. 

Demografische samenstelling

Het Vlaams Belang vindt die ontwikkeling onrustwekkend. “Waar het vroeger voornamelijk ging om gegoede Franstalige Brusselaars, zijn het vandaag veelal migrantengezinnen die Brussel ontvluchten”, analyseert Slootmans. “Het gevolg is dat vandaag bijna de helft van de inwoners in de 19 randgemeenten een vreemde herkomst heeft, waarvan het merendeel van niet-Europese origine.”

De samenstelling van de instroom heeft ook op tal van andere domeinen nefaste gevolgen. “Het is niet alleen een aanslag op het Vlaams karakter van onze streek, het fnuikt ook het onderwijsniveau van onze kinderen”, gaat Slootmans verder. “Zo bleek recent nog uit cijfers van vzw De Rand dat waar een gemiddelde Vlaamse school 25 procent zeer sterke leerlingen telt, dat in de Vlaamse Rand slechts 6 procent is. Oorzaak: de massieve instroom van anderstaligen.”

“Die aanhoudende instroom zwengelt bovendien de verfransingsmotor aan en bedreigt fundamenteel het overleven van de Vlaamse gemeenschap in onze regio”, waarschuwt de Vlaams Belanger. De Vlaamse gemeenschap dreigt zo een minderheid te worden in eigen streek. Drastische maatregelen zijn dus noodzakelijk om de demografische evolutie een halt toe te roepen.

Noodplan

Het Vlaams Belang pleit dan ook voor een noodplan voor de Vlaamse Rand. De ouderwetse faciliteitenregeling uit de jaren ’60 moet worden afgeschaft en er moet een vestigingsverbod komen voor niet-Europese vreemdelingen. Daarnaast wil de partij werk maken van een Vlaams voorrangsbeleid op de woonmarkt en een offensief Vlaams cultureel beleid op lokaal niveau.

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen