13.3 C
Brussel

Uitkoopregeling varkenshouders is fiasco

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) gaf op Radio 1 aan dat minder dan één op de vijf boeren inging op haar voorstel rond de uitkoopregeling voor varkenshouders. Die is dan ook geen succes te noemen, zo meldt het Vlaams Belang in een persbericht. Voor Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) is het echter duidelijk waarom de Vlaamse boeren niet van de regeling moeten weten: “De minister begrijpt niet dat dit beroep voor deze mensen een passie is”, aldus Sintobin. “Een passie kan je niet verkopen voor prijzen die de dagelijkse levenskosten van de landbouwfamilie niet dekken.”

De Vlaamse Regering sprak in het stikstofakkoord af om de varkensstapel met 30 procent te verkleinen tegen 2030. Varkenshouders kunnen hun beroep vrijwillig stopzetten en zich laten uitkopen. Niet alle varkensboeren hebben recht op de vergoeding. Enkel kleine en middelgrote ondernemingen die meer dan 0,5 procent stikstof uitstoten, kunnen de uitkoop aanvragen. 

Nu blijkt echter dat er amper 175 varkenshouders het aanbod van de Vlaamse Regering accepteert. Eerder werd ook al duidelijk dat de boeren bijzonder sceptisch stonden tegenover de regeling. Door het uitblijven van een sluitend akkoord, is de onzekerheid bij de landbouwers immers bijzonder groot. Daar komt bij dat de Europese Unie de bedragen in de uitkoopregeling fors heeft verlaagd. 

“Onze boeren verdienen respect en hebben recht op een toekomst”

“Het stikstofakkoord was van meet af aan gedoemd om te mislukken”, hekelt Sintobin de regeling. “Al anderhalf jaar zijn er voortdurend discussies binnen de Vlaamse Regering, en is er zelfs tot vandaag geen sluitend akkoord tussen de verschillende partijen.” 

Het Vlaams Belang stelt zich al langer vragen bij een aantal aspecten in het akkoord, dat zich bovendien op juridisch drijfzand bevindt. “Bepaalde zogenaamde rode bedrijven worden nu al door de regering gedwongen om hun activiteiten stop te zetten, zonder dat er ook maar enige juridische verankering of wetenschappelijke consensus van en rond het stikstofakkoord is”, besluit Sintobin. “Dit is ronduit schandalig en een Vlaamse Regering onwaardig. Onze boeren verdienen respect en hebben recht op een toekomst.”

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen