21.4 C
Brussel

Uitbaters woke café ‘Blond’ zelf gecanceld: “gevolg van verkeerd deurbeleid”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het beruchte Gentse en woke queercafé ‘Blond’ moet ermee stoppen. Naar eigen zeggen wegens “een verkeerd deurbeleid”, zo vertellen de oprichters in De Standaard. Blond weigerde zo bijvoorbeeld ‘cis-mannen’ binnen te laten, ofte: biologische mannen. Die zouden niet kunnen zorgen voor een ‘safe space’ (veilige plaats) voor LGBTQI-mensen minus de homoseksuele cis-mannen. Alleen: in 2022 sorteerden de uitbaters enkele transmannen bij de biologische mannen. Gevolg? De uitbaters werden gecanceld wegens ’transfobie’.

Blond stopt ermee. Dat was al even gekend. Wegens financiële problemen zogezegd, maar de oorspronkelijke oprichters Kevin Goossens (36, die/hij) en Eva Destoop (28) doen een ander verhaal. De voornaamwoorden die de twee aan De Standaard meegaven, geven we met V-NIEUWS ook even mee voor de volledigheid: in woke kringen is het namelijk populair om verzonnen voornaamwoorden te gebruiken op basis van een arbitraire en vaak regelmatig veranderende identiteit die men zichzelf aanmeet.

Die arbitraire identiteiten – waaruit vervolgens rechten moeten worden afgedwongen – liggen aan de grondslag van de ideologie van wokeness: een cultuurmarxistische vorm van ‘intersectionele’ identiteitspolitiek. Hoe meer je afwijkt van het zogezegd dominante ‘heteronormatieve’ en ‘witte’ plaatje, hoe meer je automatisch onderdrukt wordt. Hoe minder je afwijkt, hoe meer ‘privilege’ je hebt. Wokeness in een notendop: de onderdrukte, heeft paars haar en is ‘non-binair’, de onderdrukker is een blanke heteroman.

Te ver gegaan

Daarom mochten die heteroseksuele blanke mannen ook niet binnen in Blond. Geen enkele biologische man zelfs. Blond was namelijk een café opgericht als ‘safe space’ voor mensen uit de flinta*-gemeenschap. Flinta* is een ander woke acroniem en staat voor: Female, Lesbian, Intersex, Trans, Non-binair en Agender. Het sterretje staat voor iedereen die in geen van de voornoemde categorieën, maar toch ‘structurele onderdrukking’ zou ervaren. Ofwel: Flinta* is zoals de LGBTQI-groep, maar zonder de homoseksuele biologische mannen. Die hebben te veel ‘mannelijk privilege’.

Maar kennelijk werd die uitsluitingspolitiek bij Blond toch een probleem. Goossens, die het pand kocht en tot voor kort boven het café woonde, was degene die tot de zomer van 2022 elke avond mensen eruit zette. “Twee jaar geleden ben ik te ver gegaan in mijn beleid”, vertelt hij nu. “Ik ben over grenzen gegaan en heb fouten gemaakt. Binnen ons bestuur was de mentaliteit ontstaan dat ons eigen moreel kompas het enige juiste was.”

De woke revolutie eet de uitbaters van Blond op

Wat was er gebeurd? Tijdens de Gentse Feesten van 2022 maakte Goossens ‘de fout’ om transmannen in dezelfde rij te zetten als cismannen. Per ongeluk, maar de transmannen voelden zich zo naar verluidt ‘onveilig’. Goossens werd beschuldigd van transfobie. “Onze eigen gemeenschap heeft ons daarom gecanceld en dat komt hard binnen”, klinkt het bij Goossens en Destoop. “Ze zijn ook niet geïnteresseerd in onze kant van het verhaal. Op straat word ik genegeerd. Dat is typisch cancelcultuur.”

En de nieuwe uitbaters werden gelinkt aan het vorige beleid, klinkt het. “Zij hebben geen kans gekregen om een nieuw verhaal te beginnen.” De woke revolutie eet haar kinderen op. Of toch zeker Goossens (die/hij) en Destoop (die/zij). Het pand staat nu te koop. De kans dat er terug een extreemlinkse woke horecazaak komt, is evenwel klein.

Lees ook:

Janssens: “Kunnen we onze kinderen alsjeblieft met rust laten?”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen