14.3 C
Brussel

UGent gaat besparen, vakbonden komen in opstand

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Gisteren werd de controversiële kerntakennota goedgekeurd van de UGent. Daarin beslist de raad van bestuur om jaarlijks 30 miljoen euro te besparen, zo rapporteert de VRT. 20 miljoen zou uit besparingen komen terwijl 10 miljoen gerealiseerd moet worden uit extra inkomsten. Linkse studenten en vakbonden namen de tijd om voorbije dagen te protesteren tegen de maatregelen. “Wij vinden dat UGent beter zou besparen op zaken zoals bijvoorbeeld hun marketingcampagne. Die heeft heel veel gekost en is minder nodig dan het duurzaamheidsbeleid”, klinkt het onder boze linkse studenten.

De UGent heeft dinsdag de kerntakennota grotendeels goedgekeurd. De kerntakennota was een lijst met 34 punten om te besparen. De neergeschreven maatregelen zouden jaarlijks 30 miljoen euro moeten besparen. De universiteit heeft een negatieve begroting en daarom moeten er maatregelen komen. De nota werd vorige week al gelekt met als gevolg een links protest bij de ingang van Aula Academica tijdens de Dies Natalis – de verjaardag van de universiteit. Zij zien de besparingen als ‘asociaal’.

Linkse studentenorganisaties vinden het niet kunnen dat er bespaard zou worden op de duurzaamheidsafdeling van Green Office. Dat staat in voor het helpen uittekenen en uitvoeren van het duurzaamheidsbeleid. De Green Office zou het met minder medewerkers en subsidies moeten stellen. Voor de studenten moet duurzaamheid een prioriteit zijn van de universiteit. “We zouden willen vragen: laat de duurzaamheid en de green office zoals ze is, en wordt meer duurzaam, alleen zo kunnen we toekomst van de studenten garanderen.”

De vakbonden zien dan weer een probleem in het ontslag van een 200-tal personeelsleden. Het exacte aantal voltijdse equivalenten dat moet verdwijnen is nog niet bepaald. ACOD en ACV gaven al aan niet akkoord te zijn met de gang van zaken. Zij kondigden aan na de eerstvolgende personeelsvergadering acties te ondernemen. De vakbonden hopen dat de universiteit intern regelingen kan treffen of dat er minstens flankerende maatregelen mogelijk zijn.

BRON:VRT NWS
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen