22.2 C
Brussel

Twaalf drugsuithalers opgepakt in Waaslandhaven

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In de Waaslandhaven zijn afgelopen week twaalf druguithalers opgepakt. Het betreft 11 meerderjarigen en 1 minderjarige. Ze drongen de haven binnen in lege containers, zo meldt HLN. De gebeurtenissen tonen aan dat er in de Antwerpse binnenstad te kampen krijgt met een groot drugsgebruik. Het Vlaams Belang is al langer vragende partij om ontradingscampagnes te voeren tegen het gebruik van drugs. 

De ‘jongeren’ werden opgepakt door de scheepvaartpolitie, in samenwerking met de federale politie. In de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 mei zijn 6 uithalers gearresteerd toen ze de haven probeerden binnen te dringen in een lege container. Ook op maandagnamiddag 29 mei werden 5 uithalers opgepakt. Zij konden worden gevat toen ze uit de container probeerden te geraken. In de nacht van maandag 29 op dinsdag 30 mei kon op dezelfde terminal wederom een uithaler gearresteerd worden. Dat de uithalers de haven binnendringen in een ‘Trojaanse container’ is opmerkelijk. Op die manier betreden ze het domein namelijk via de gewone weg.

De meerderjarige verdachten werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Ze worden verdacht van drugshandel, lid te zijn van een criminele organisatie en het onrechtmatig binnendringen van een havenfaciliteit. De minderjarige verdachte is door de jeugdrechter in een gesloten instelling geplaatst. De raadkamer in Dendermonde besliste om de 11 meerderjarige verdachten verder aan te houden. Dat betekent dat ze allen nog minstens een maand langer in de cel zullen zitten. De federale gerechtelijk politie van Antwerpen voert verder onderzoek.

Drugsprobleem

De gebeurtenissen van afgelopen week tonen opnieuw aan dat de stad Antwerpen met een groot drugsprobleem kampt. Zonder druggebruikers kan er immers geen sprake zijn van een drugmarkt. Die vaststelling wordt bevestigd door de rioolmetingen van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA), waarbij Antwerpen met kop en schouders boven de andere Europese cocaïnesteden uitsteekt. 

Het Vlaams Belang stelde al een grote ontradingscampagne ten aanzien van drugsgebruik voor. De partij wil drugsgebruik effectief aanpakken en voerde onder meer het label “zeg nee tegen Drugs! Geen drugs in mijn café” in. “De normalisering van drugs zorgt voor steeds meer problemen. Drugs nemen, mag nooit sociaal aanvaard worden”, aldus Vlaams parlementslid voor het Vlaams Belang Filip Dewinter op Twitter.

BRON:HLN
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen