21.8 C
Brussel

Turnhout: Pedo-leerkracht maakte minstens 16 slachtoffers in 30 jaar

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In Turnhout maakt een ernstige zedenzaak duidelijk hoe de strijd tegen pedoseksuele criminele feiten nog veel te wensen overlaat. Een leraar kon 29 jaar toeslaan en zijn leerlingen betasten in de basisschool Sint-Franciscus in Turnhout, terwijl de directie de andere kant uitkeek. Dat meldt onder meer De Morgen. Eerder in mei kwam ook in Deinze een gelijkaardige nieuwsfeiten naar boven.

Het gaat om zeker 16 slachtoffers op 29 jaar. Zoveel mensen hebben tenminste melding gemaakt van zedenfeiten. Veelal is het aantal werkelijke zedenfeiten veel hoger dan het aantal dat wordt geregistreerd, dus het is goed mogelijk dat er ook in Turnhout veel niet naar boven is gekomen. Op het moment van de feiten waren de slachtoffers in ieder geval allemaal 8- tot 10-jarigen.

“Ik zie graag kinderen”

“Ik zie kinderen graag en voel mij aangetrokken tot hen”, verklaart de verdachte leerkracht P.T. later tegen de politie. Dat kon De Morgen inkijken. “Ik ben er steeds in geslaagd dit in goede banen te leiden.” Dat blijkt echter niet uit de verdere verklaringen. De perverse leerkracht koos elk jaar een of twee van de meest ‘goedlachse, knappe, sportieve’ meisjes die op de schoot van de leraar moesten zitten om betast te worden – inclusief hun geslachtsdelen – terwijl de rest van de klas naar Karrewiet keken.

Opvallend: het parket vervolgt ook de directrice van de school voor schuldig verzuim. “De school heeft dit gedrag toegelaten en hem mee een kader helpen te scheppen waarin dit kon gebeuren”, zo zegt een moeder van een slachtoffer. Na meldingen plaatste de schoolleiding immers kinderen in een andere klas, in plaats van de pedo-leerkracht te schorsen of te ontslaan.

Castratie

Een andere opmerkelijk gegeven dat steeds terugkomt bij dergelijke zaken en dadersprofielen is de grote maat van recidive. Oppositiepartij Vlaams Belang stelde daarom eerder al bijkomende, preventieve straffen voor, naast een celstraf.

“Concreet en in casu moet de rechter voor dit soort criminelen chemische castratie kunnen opleggen”, zo liet Kamerlid Katleen Bury (Vlaams Belang) eerder al eens weten in reactie op een ander pedodrama. “Zo wordt het libido van pedoseksuelen grotendeels uitgeschakeld en kan je kans op recidive minimaliseren. Verder moeten dit soort veroordeelden zowel tijdens als na hun gevangenschap verplicht therapeutisch behandeld worden. Tot slot moet de rechter in de mogelijkheid gesteld worden om gevaarlijke seksuele delinquenten levenslang ter beschikking te stellen van de strafuitvoeringsrechtbank, zodat ze […] indien nodig meteen terug opgesloten kunnen worden in de gevangenis.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen