15.2 C
Brussel

Worden verkiezingen Turkije politieke aardverschuiving?

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op 14 mei trekken de Turken naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Voor Turken die in ons land wonen, begint de stembusgang echter al vandaag. In zowel Antwerpen als Brussel kunnen zij tot 7 mei hun stem uitbrengen. De politieke situatie in Turkije wijzigde sterk sinds de vorige verkiezingen in 2018. Volgt een politieke aardverschuiving? Bij de vorige Turkse verkiezingen waren er alleszins nergens zoveel stemmen voor huidig Turks president Erdogan als in België.

In 2018 wist Turks president Recep Tayyip Erdogan nog een monsterzege te behalen (74,9 procent) in ons land. Nergens in Europa behaalde hij zoveel stemmen. In totaal waren er toen 142.500 stemgerechtigden in België, waarvan 53,6 procent effectief een stem uitbracht. Dit jaar zullen er 75.000 Turken zijn die in Vlaanderen naar de stembus mogen gaan om een nieuwe president te verkiezen. Dat blijkt uit een gesprek van de Turkse consul-generaal Batu Kesmen met Belang van Limburg en Het Nieuwsblad

Erdogans tegenstanders

In tegenstelling tot de laatste stembusgang, is de herverkiezing van Erdogan als president onzeker. Zijn grootste uitdager lijkt Kemal Kilicdaroglu te zijn, hij is kandidaat voor de Republikeinse volkspartij. Dat is een partij die ontstond uit zes oppositiepartijen die – althans volgens de peilingen – grote kans maakt om Erdogans AKP van de macht te verdrijven. 

Daarnaast is ook Sinan Ogan kandidaat om Erdogan op te volgen. Hij maakt deel uit van de Nationalistische Beweging (MHP) en vertegenwoordigt de voorouderlijke alliantie, een front van vier rechtse partijen. 

Tot slot zal ook Muharrem Ince voor een tweede keer proberen het presidentschap te veroveren. In 2018 behaalde hij nog 30 procent van de stemmen. Toen voor de Republikeinse Volkspartij, vandaag komt hij op met zijn eigen ‘binnenlandpartij.’ De stemmen van de oppositie zijn dus sterk verdeeld. De kans is dan ook groot dat een tweede ronde voor de presidentsverkiezingen noodzakelijk zal zijn. 

Gezondheid van president Turkije wordt in vraag gesteld

De politieke situatie in Turkije is bovendien anders dan in 2018. “Sinds de laatste verkiezingen is er dan ook heel wat gebeurd”, zegt Can Selcuki, opinieonderzoeker en econoom aan de VRT. “Er was de coronacrisis, er is de economische crisis met de torenhoge inflatie en de blijvende werkloosheid, dan kwam de aardbeving van 6 februari. “Steeds meer mensen vragen zich af of het presidentieel bestuur de gemaakte beloftes wel kan nakomen.”

Een politieke aardverschuiving in Turkije is dan ook niet langer ondenkbaar. De gezondheid van president Erdogan is een bovendien een thema dat de uitkomst van de Turkse verkiezingen kan bepalen. Er wordt al enige tijd gesuggereerd dat hij ernstig ziek is. Erdogan moest eerder al een live-interview onderbreken omdat hij niet in staat was te reageren. Later beweerde hij maagklachten te hebben als gevolg van de intensieve verkiezingscampagne. 

BRON:VRT
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen